Utnyttjade Sophie – fick sänkt straff

Sophie begick självmord efter övergreppen. Nu sänks straffet för gärningsmannen.


JÖNKÖPING. 15-åriga Sophie bodde på ett behandlingshem. Där kom hon i kontakt med en 42-årig man som förgrep sig på henne och hennes väninna. Han ska dessutom ha försett flickorna med amfetamin.

När fallet gick upp i tingsrätten i våras klarade Sophie inte av att möta 42-åringen – och hängde sig själv bara timmar innan hon skulle vittna.

Mannen, som dömdes till tre års fängelse i tingsrätten, för fem fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, våldtäkt mot Sophies väninna samt narkotikabrott, har fått sitt straff sänkt i hovrätten.

Straffet har kortats ned till ett år och fyra månader och 42-åringen är nu bara dömd för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning i tre fall och narkotikabrott.

Hovrätten ogillade nämligen åtalet om våldtäkten på väninnan. Detta eftersom man anser att det inte finns tillräckligt med teknisk bevisning.

Nu har både mannens försvarsadvokat och åklagare överklagat domen. Försvarsadvokaten vill få 42-åringen frikänd och åklagaren vill höja straffet till fyra och ett halvt års fängelse.

Sophie blev bara 15 år:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.