Pp och sd över riksdagsspärren

Undersökning: Sverigedemokraterna och piratpartiet får över fyra procent.


Både sverigedemokraterna (sd) och piratpartiet (pp) får över fyra procent av väljarstödet - det som krävs för att ta sig in i riksdagen. Detta enligt en opinionsundersökning som publicerades i Aftonbladet på söndagen.

På frågan: "Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag?" svarar 4,1 procent av de tillfrågade sverigedemokraterna och 4,2 procent piratpartiet.

– Det är lite förvånande att stödet för piratpartiet håller i sig, men de har fått mycket uppmärksamhet. Om jag får gissa så kommer piratpartiet inte att komma in, men det är inte otänkbart, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds till Aftonbladet.

Sd:s framgångar förvånar honom inte på samma sätt.

– De har legat bra till länge, säger han.

Frågan är vilka pp väljer att samarbeta med om de tar plats i riksdagen nästa år.

Piratpartiets partiledare Richard Falkvinge, som Nyheter24 intervjuade nyligen, jublar när han får resultatet från undersökningen presenterat för sig.

– Det är fantastiskt roligt! Men det är tråkigt att vi som parti behövs över huvud taget. Vi finns ju bara för att de etablerade politikerna gång på gång väljer att införa medborgarrättskränkande lagar, säger han till Aftonbladet.

Undersökningen genomfördes av United Minds. 1 914 personer intervjuades via webben mellan den 24 juni och 17 juli.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!