Piratpartiet nosar på riksdagsspärren

Rickard Falkvinges pirater får 3,9 procent i ny rekordmätning. Ungmoderater överger Reinfeldt.


Moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal om att ta integritetsfrågorna på större allvar tycks inte gå hem hos ungdomsgenerationen, som vägrar att bli kriminaliserad.

Mer än någonsin är piratpartiet på väg in i riksdagen med 3,9 procent i en ny rekordmätning. Ungmoderater och alliansvänner flyr gammelpartierna till förmån för Rickard Falkvinge, som filar på riksdagsstrategin tillsammans med ideologen Oscar Swartz.

Aftonbladet/United Minds nya väljarbarometer visar att piratpartiet placerar sig strax under fyraprocentsspärren.

– Det är borgerligheten som tappar till piratpartiet. Det är unga, ganska välutbildade, ganska liberala och kaxiga män som attraheras av dem, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds, till Aftonbladet.

Moderaterna backar med fyra procentenheter, och det är en statistiskt säker nedgång. Inte sedan länge ligger regeringspartiet under 2006 års valresultat på 26,2 procent.

– Moderaterna har det svårt bland yngre väljare. Normalt sett har de dock attraherat fler unga män än unga kvinnor. Nu är de för första gången större bland yngre kvinnor, säger Carl Melin till Aftonbladet.

Miljöpartiet står för hela oppositionens frammarsch. Mp ökar till 10,5 procentenheter och visar att det fanns rikssubstans från glädjesiffrorna i Europavalet. Även om sverigedemokraterna, som kommer in enligt mätningen, skulle stödja borgerligheten skulle riksdagen få en rödgrön majoritet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!