Sd över fyra procentsspärren

Kan bli vågmästare i riksdagen - "en jobbig situation för Sveriges demokrati".


Sverigedemokraterna kommer över fyra procent i den senaste Sifo-undersökningen som presenterades i SvD under söndagsmorgonen.

Detta innebär att partiet klarar gränsen för att komma in i riksdagen om resultatet står sig på valdagen om lite drygt ett år.

Sd, som i undersökningen hamnar på 4,2 procent, har flera gånger tidigare kommit över fyra procent, men här får de för första gången någonsin en vågmästarroll mellan de båda blocken eftersom varken alliansen eller de rödgröna har någon egen majoritet.

Situationen är helt ny i svensk politik. Hittills har framförallt oppositionen, men även alliansen, varit tydliga med att man aldrig tänker göra sig beroende av Sd.

Statsvetarprofessorn Sören Holmberg kallar läget för "en jobbig situation för Sveriges demokrati".

– Vi kan få en besvärlig diskussion om vilket inflytande som Sd kan få i svensk politik. Men vi ska också minnas att regeringen inte behöver avgå i ett sådant läge. Det krävs majoritet för en misstroendeförklaring och då måste oppositionen och Sd gemensamt stå bakom det, säger Holmberg till SvD och får medhåll från Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar:

– Det är en situation som inget av de etablerade partierna vill ha. Det kommer ändra förutsättningarna i svensk inrikespolitik och bara en sådan sak som att välja statsminister kan skapa stora svårigheter.

Uppgången för sverigedemokraterna har två orsaker. Dels har de stärkt ställningen hos män över 50 år och dels har de gått starkt i Göteborgsområdet där partiet noterar 5,7 procent vilket är lika mycket som vänsterpartiet oc mer än både centern och kristdemokraterna.

Sd har relativt höga siffror även i Skåne och Blekinge medan sympatisörerna är få i Stockholm och norra Sverige.

Sören Holmberg tror dock inte att situationen kommer i verkligheten.

– Jag har svårt att tro att sd blir tungan på vågen, men om det inträffar kan det faktiskt uppstå nya allianser i svensk politik. I flera länder i vår närhet har man numera blocköverskridande allianser som styr, säger han till SvD.

Noterbart i opinionsundersökningen i övrigt är att den rödgröna oppositionen har återtagit kommandot med en ledning på 2,9 procentenheter.

S, v och mp får totalt 48,1 procent tillsammans medan den sittande alliansen hamnar på 45,2 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.