Svensk dödad i strider i Somalia

Han stred för terrorstämplade al-Shabaab.


– De motiverar attackerna utifrån en ideologi som är väldigt tydligt inspirerad av al-Qaida, säger Malena Rembe som är Säpos chefsanalytiker på enheten för kontraterrorism, till SvD.

Mannen som är mellan 25 och 30 år gammal dödades för ett par veckor sedan. Han är född i Somalia men uppvuxen i Sverige.

Säpo menar att mannen fått kontakter och radikaliserats genom en grupp i Sverige.

–Såvitt vi vet hade enskilda i gruppen tidigt kontakt med företrädare till al-Shabaab.

Om Sverige i framtiden skulle bli en måltavla för terrorattentat är det inte otroligt att män som dessa är lämpad att utföra dem.

–Om Sverige skulle bli en legitim måltavla, om avsikten hos de här aktörerna skulle förändras, så är det här personer med rätt profil för att utföra attentat. De har kanske redan gått över en gräns vad gäller våldsanvändning och de har praktisk kunskap, säger Rembe till SvD.

Läs mer om al-Shabaab och den svenske terrorledaren som predikade i en moské i Rinkeby.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En till sjukhus efter krock med malmbil

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.