Somalisk rebelledare till Göteborg

Han är al-Qaida-gruppens andlige ledare. Nu är han i Göteborg för att kalla hem sina landsmän till heligt krig.


Den man som utpekats som andlig ledare för den militanta somaliska rebellgruppen al-Shabaab väntas komma till en konferens som inleds i Göteborg på torsdagen. Gruppen har genomfört flera uppmärksammade terrordåd de senaste veckorna.

Xasan Xuseen har beskrivits som andlig ledare för al-Shabaab, en grupp som blev terrorstämplad av USA i början av 2008 och har kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Organisationen leds av Aden Hashi Ayrow, som enligt USA har tränats av al-Qaida i Afghanistan.

al-Shabaab finns dock inte på EU:s eller FN:s terrorlistor. Gruppens mål är att införa sharialagar i Somalia, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en milis som har en extremt radikal islamistisk hållning, i riktning mot al-Qaida, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan till Göteborgs-Posten.

Från början av maj deltar al-Shabaab i en offensiv mot Somalias provisoriska regering. Under de senaste veckorna har gruppen utfört flera terrordåd, där bland annat landets säkerhetsminister och huvudstaden Mogadishus polischef dödats.

Och nu tros Xasan Xuseen - som enligt uppgift vanligen lever i kenyansk exil - vara i Sverige för att locka sina landsmän hem till Somalia där hårda inbördesstrider råder. Hans jobb är att få svensksomalierna att brinna för heligt krig i hemlandet. Och många svensksomalier i Göteborg uppges vara oroliga.

Men Säpo vill inte berätta hur de hanterar situationen.

– Det kan vi inte uttala oss om.

Enligt Säpo befinner sig för närvarande ett tiotal svenska medborgare i Somalia för att delta i al-Shabaabs terrorverksamhet.

– En stor del av deras arbetsmetoder är självmordsattentat, säger Malena Rembe, chefsanalytiker på Säpos enhet mot terrorism, till Göteborgs-Posten.

– Det är inte särskilt vanligt att personer kommer hit från andra länder och sprider den här typen av våldsbejakande ideologi inför öppen publik, säger Rembe.

Terrorexperten Magnus Ranstorp understryker betydelsen av att al-Shabaab-rörelsens andlige ledare talar i Göteborg.

– Det är ingen överdrift att säga att om de är här så betyder det något speciellt, säger han till GP.

Xasan Xuseen är inbjuden till en konferens som anordnas av Göteborgs största muslimska förening. Den domineras av somalier och driver moskén vid Bellevue i östra Göteborg. Föreningen vill inte kommentera inbjudan av Xuseen, uppger tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!