Somalia ber om militär hjälp utifrån

Talmannen i Somalias parlament vädjar i dag om omedelbar militär hjälp från grannländerna.


Talmannen i Somalias parlament vädjar om omedelbar militär hjälp från grannländerna för att bekämpa rebellgruppernas framfart i landet.

Ropet på hjälp kommer efter de senaste dagarnas attacker, där säkerhetsministern, en parlamentsledamot samt huvudstaden Mogadishus polischef har mördats och strider har krävt många civilas liv.

– Regeringen har försvagats av rebellstyrkorna. Vi ber våra grannländer - inklusive Kenya, Djibouti, Etiopien och Jemen - att skicka trupper till Somalia inom 24 timmar, säger talmannen Aden Mohamed Nur Madobe på lördagen.

Afrikanska unionen har 4 300 soldater på plats i landet, men de står maktlösa och har svagt mandat. Den centrala, interimistiska regeringen led av Sharif Sheikh Ahmed är försvagad och har förlorat kontrollen över stora delar av landet. Den extremistiska, islamistiska gerillan al-Shabab för både en militär offensiv och har trappat upp antalet terrordåd och självmordsattacker.

En talesperson för Shabab-rebellerna, som tros ha nära kopplingar till terrornätverket al-Qaida, varnar för utländsk inblandning.

– Kenya har sagt att det kan tänka sig att anfalla våra kämpar de senaste fyra månaderna. Gör landet det, så kommer vi att anfalla och förstöra Nairobis högsta byggnader, säger Hasan Yacqub från södra delen av Somalia, där al-Shabab har ett av sina starka fästen.

Fler än 300 människor har dödats de senaste sex veckorna, många av dem civila, i de intensifierade striderna i Somalia som inte haft någon varaktig fred de senaste 18 åren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.