Smink för miljoner stjäls

- 03/08/2009, 07:58 -

Stora ligor åker runt i landet och länsar butikerna på smink.

Kosmetika är för tillfället den mest stöldbegärliga produkttypen i Sverige. Varje år stjäls det smink för hundratals miljoner i landet. Förutom tonårstjejer är det stora ligor som reser runt och plockar på sig smink för stora belopp.

– Det finns stora turnerande ligor. När de har ertappats har de kosmetika för 30 000 – 40 000 kronor – det värsta jag har hört var 80 000, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Att ligorna riktar in sig på just smink är inte så konstigt. Smink är lätt att stjäla och tjuvarna kommer snabbt upp i höga summor. Svinnet i kosmetikabutikerna är därför mycket högre än på andra ställen.

– Det finns krämer som kostar 1 000 kronor burken, berättar Malmlund.

Det kan även finnas en annan anledning till att stöldligorna väljer att satsa på just kosmetika. Vissa butiker misstänks köpa in just stöldgods och den privata andrahandsmarkanden tros vara stor.

– Problemet kommer att finnas så länge det finns en andrahandsmarknad där folk inte ifrågasätter varför de kan köpa en produkt som kostar 1 000 kronor för ett par tre hundra, säger Malmlund till Metro.

Skrivet av: