Internationell kritik mot svenska häkten

Isoleras i upp till 18 månader - intagna kan få allvarliga psykiska men.


I en preliminär rapport från Europarådets kommitté mot tortyr, CPT, kritiseras Göteborgs häkte för sina långa isoleringstider.

Enligt rapporten är restriktionstiden på upp till ett års isolering och många häktade isoleras förhållandevis ofta.

– Det finns uppgifter om att isoleringar har pågått i upp till 18 månader och det ger definitivt skador på intagna. Man får svårt att kommunicera när man kommer ur isoleringen och man blir desorienterad i tid och rum så det är något som påverkar psyket väldigt allvarligt, säger människorättsorganisationen Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren till Nyheter24.

Under 2009 har 30 personer försökt begå självmord under sin tid i häktet i Göteborg och den höga siffran var det som ledde till tortyrkommitténs undersökning. I rapporten understryks att långa tider i isoleringen kan ha frammanat självmordsförsöken, meddelar Sveriges Radio.

– När det gäller Göteborg har man sagt att isolerade ska ha minst sju timmars socialt umgänge i veckan för att de intagna inte ska få allvarliga men, men detta är mål man inte har mött. Dessutom ses sju timmar som ganska lite umgängestid enligt Europarådet, berättar Löfgren för Nyheter24.

Även det svenska häktet i Gävle har tidigare granskats då en man begått självmord i sin häktingscell och Amnesty framhåller att det måste göras en förändring i hanteringen av häktade.

– Det fanns flera positiva saker i rapporten - Sverige har varit samarbetsvilligt och har gjort vissa förändringar. Men fortfarande är det skarp kritik som har framförts och det tycker vi är djupt olyckligt. Det ska verkligen inte behöva vara så här i Sverige, avslutar Löfgren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.