Stockholm

Internationell kritik mot svenska häkten

Isoleras i upp till 18 månader - intagna kan få allvarliga psykiska men.


Läs mer

I en preliminär rapport från Europarådets kommitté mot tortyr, CPT, kritiseras Göteborgs häkte för sina långa isoleringstider.

Enligt rapporten är restriktionstiden på upp till ett års isolering och många häktade isoleras förhållandevis ofta.

– Det finns uppgifter om att isoleringar har pågått i upp till 18 månader och det ger definitivt skador på intagna. Man får svårt att kommunicera när man kommer ur isoleringen och man blir desorienterad i tid och rum så det är något som påverkar psyket väldigt allvarligt, säger människorättsorganisationen Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren till Nyheter24.

Under 2009 har 30 personer försökt begå självmord under sin tid i häktet i Göteborg och den höga siffran var det som ledde till tortyrkommitténs undersökning. I rapporten understryks att långa tider i isoleringen kan ha frammanat självmordsförsöken, meddelar Sveriges Radio.

– När det gäller Göteborg har man sagt att isolerade ska ha minst sju timmars socialt umgänge i veckan för att de intagna inte ska få allvarliga men, men detta är mål man inte har mött. Dessutom ses sju timmar som ganska lite umgängestid enligt Europarådet, berättar Löfgren för Nyheter24.

Även det svenska häktet i Gävle har tidigare granskats då en man begått självmord i sin häktingscell och Amnesty framhåller att det måste göras en förändring i hanteringen av häktade.

– Det fanns flera positiva saker i rapporten - Sverige har varit samarbetsvilligt och har gjort vissa förändringar. Men fortfarande är det skarp kritik som har framförts och det tycker vi är djupt olyckligt. Det ska verkligen inte behöva vara så här i Sverige, avslutar Löfgren.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.