Sunde anmäler omstridd åklagare

Pirate Bay-grundaren rasar efter åklagares uttalande om våldtäkter.


Kammaråklagare Rolf Hillegrens uttalande om våldtäkter har väckt mycket starka reaktioner.

– Han borde gå med skampåle genom Stockholm i några dagar, säger Peter Sunde i en intervju med Nyheter24.

Hillegren JO-anmäls av bland annat Peter Sunde som var med och startade fildelningssajten The Pirate Bay.

Det var i en artikel om rättspraxis kring våldtäktsfall som Rolf Hillegren, 66, fällde den omstridda kommentaren:

– Tar man en kvinna och en man som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, och mannen kör ändå. Visst är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.

På sin blogg skriver Sunde att ”Anständighetsgränsens botten är nådd!” och uppmanar alla sina läsare att göra som honom och JO-anmäla åklagaren.

”Genom denna liknelse framgår det tydligt att Rolf Hillegren jämställer att köra en bil på några kilometer i timmen för fort med att en man våldför sig på sin partner. Detta måste utredas!", skriver Sunde.

När Nyheter24 når Peter Sunde för en kommentar skräder han inte orden:

– En åklagare skall vara objektiv. Som offer känner man sig nog inte speciellt glad om Hillegren skall stötta en om man råkat ut för en våldtäkt, eller förlåt, en ordningsförseelse.

Om anmälan går igenom, vad anser du vara ett rimligt straff?

– Med tanke på att Hillegrens rättsuppfattning hör hemma på 1800-talet, så borde han kanske gå med skampåle genom Stockholm i några dagar, säger Sunde till Nyheter24.

Vid tiotiden på måndagen hade myndigheten hittills fått in sju stycken anmälningar angående uttalandet och Hillegrens lämplighet som åklagare, skriver Aftonbladet.

Till Aftonbladet har Rolf Hillegren tidigare sagt att han står fast vid sitt uttalande och menar att många vill feltolka honom, samt att lagstiftningen är fel:

– Man brukar ju säga att ett nej är ett nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.