Onsdag 22 Sep
Stockholm

Hillegren får sluta med sexualbrott

Kommer att ha andra uppgifter fram till pensioneringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kammaråklagaren Rold Hillegren kommer inte att ha hand om några fler sexualbrott under de månader som han har kvar till pensionen. Det meddelade Per Nichols, som är kammarchef City åklagarkammare, efter ett möte med Hillegren under onsdagen.

Deras möte var egentligen planerat till på måndagen, men efter att Hillegren skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet under onsdagen, tidigarelades mötet.

– Jag har haft ett längre samtal med Hillegren och vi är överens om att han, under de månader som är kvar till han går i pension, kommer att ha särskilda arbetsuppgifter på åklagarkammaren. Det handlar inte om en omplacering utan var bestämt redan innan semestern, men det innebär att han inte kommer att ha hand om några sexualbrottsärenden, säger Per Nichols till Svenska Dagbladet.

Per Nichols betonar att Hillegren har rätta att uttala sig i medierna, men säger samtidigt att debatten har skadat förtroendet för Åklagarmyndigheten.

– Jag förstår att människor ifrågasätter vårt sätt att handlägga ärenden, men det här är ett synsätt som inte delas av citykammare eller någon annan åklagarkammare. Vi har ingen anledning att ifrågasätta att Hillegren tagit korrekta beslut i enskilda ärenden. Hans uttalande de senaste dagarna har inte varit ärendeanknutet utan han har framfört sin personliga åsikt, säger han till Svenska Dagbladet.

Debatten blossade upp efter att Hillegren uttalat sig om våldtäktslagstiftningen i en tidningsintervju:

"Tar man en kvinna och en man som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, och mannen kör ändå. Visst är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse."

Han har även sagt att att partnervåldtäkt är ett brott mot "gentlemannalagar".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela