Hillegren får sluta med sexualbrott

Kommer att ha andra uppgifter fram till pensioneringen.


Kammaråklagaren Rold Hillegren kommer inte att ha hand om några fler sexualbrott under de månader som han har kvar till pensionen. Det meddelade Per Nichols, som är kammarchef City åklagarkammare, efter ett möte med Hillegren under onsdagen.

Deras möte var egentligen planerat till på måndagen, men efter att Hillegren skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet under onsdagen, tidigarelades mötet.

– Jag har haft ett längre samtal med Hillegren och vi är överens om att han, under de månader som är kvar till han går i pension, kommer att ha särskilda arbetsuppgifter på åklagarkammaren. Det handlar inte om en omplacering utan var bestämt redan innan semestern, men det innebär att han inte kommer att ha hand om några sexualbrottsärenden, säger Per Nichols till Svenska Dagbladet.

Per Nichols betonar att Hillegren har rätta att uttala sig i medierna, men säger samtidigt att debatten har skadat förtroendet för Åklagarmyndigheten.

– Jag förstår att människor ifrågasätter vårt sätt att handlägga ärenden, men det här är ett synsätt som inte delas av citykammare eller någon annan åklagarkammare. Vi har ingen anledning att ifrågasätta att Hillegren tagit korrekta beslut i enskilda ärenden. Hans uttalande de senaste dagarna har inte varit ärendeanknutet utan han har framfört sin personliga åsikt, säger han till Svenska Dagbladet.

Debatten blossade upp efter att Hillegren uttalat sig om våldtäktslagstiftningen i en tidningsintervju:

"Tar man en kvinna och en man som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, och mannen kör ändå. Visst är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse."

Han har även sagt att att partnervåldtäkt är ett brott mot "gentlemannalagar".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.