Influensavaccinet kan förlama 900

Stora risker med massvaccinering.


Sverige förbereder massvaccineringar för att bromsa spridningen av svininfluensa. Men vaccinet kan ge allvarliga skador på centrala nervsystemet. I värsta fall förlamas 900 svenskar i höst.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om läkare som misstror vaccinet och bunkrar Tamiflu för privat bruk. Enligt professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket är deras oro befogad.

– Det är ovanliga biverkningar som påverkar nervsystemet. Det kan ge känselstörningar eller förlamningar, säger Jan Liliemark till Aftonbladet.

Anledningen är att vissa är känsliga för att immunsystemet aktiveras av vaccin. Kroppens försvarssystem kan då angripa de egna vävnaderna. Enligt Jan Liliemark drabbas mellan 1 på 10 000 och 1 på 100 000 av dessa allvarliga sidoeffekter. Om hela Sveriges befolkning vaccinerar sig skulle det innebära att upp till 900 personer riskerar förlamning.

Jan Liliemark påpekar att biverkningarna gäller för alla vaccin och inte specifikt för svininfluensavaccinet. Men det sistnämnda vaccinet har kritiserats för att vara dåligt undersökt. Man vet ännu inte mycket om effekt och biverkningar. Svininfluensavaccinet Celvapan A/HIN1 väntas levereras till Sverige i början av september, skriver Aftonbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glatt på Asienbörserna

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.