Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk död i influensan

Nyheter | 31/08/2009 19:29

"Det är med största sannolikhet svininfluensan."

Uppdaterad: Den 37-årige mannen insjuknade och dog av svininfluensan. På fredagskvällen tittade han på teve. Plötsligt förvärrades hans tillstånd dramatiskt. På natten, när ambulansen kom fram, var han redan död. Mannen hade inte varit utomlands innan han smittades.

En man från Tierp avled med största sannolikhet i sviterna av svininfluensa. Sverige tros alltså ha fått sitt första dödsfall i samband med den nya influensan. Läkarledningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala bekräftade under en presskonferens på måndagskvällen att mannen hade influensa A.

– Influensa A är en större grupp, där svininfluensa är en av undergrupperna. Eftersom andra former av influensa är så ovanliga den här årstiden så tror vi att mannen har dött av svininfluensa, säger Elisabeth Tysk, som är presschef på Akademiska universitetssjukhuset, till Nyheter24.

Mannen, som var närmare 40 år gammal, avled i sitt hem i fredags natt. Han hade uppvisat influensasymptom men hade inte sökt vård. När ambulans kallades till hans hem var det för sent och mannen avled.

– Det är med största sannolikhet svininfluensan, sa biträdande sjukhuschef Björn Ragnarsson under pressträffen.

Efter mannens död testades han för den nya influensan A/H1N1 och nu står det alltså klart att mannen dog i sviterna av influensa.

Skrivet av: