Söndag 20 Jun
Stockholm

Vaccinering mot influensan i oktober

Bromsning kan ses först efter att 40-50 procent har vaccinerats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vaccineringen av befolkningen mot svininfluensan kommer att fortlöpa under hela hösten. Det beskedet lämnade regeringen och folkhälsominister Maria Larsson (kd) vid en presskonferens tillsammans med Smittskyddsinstitutet på Rosenbad under tisdagseftermiddagen.

– Influensan följer den prognos vi gjort tidigare. Det har skett en lugn utveckling under sommaren. Den har inte ändrat intensitet, men det är tydligt att den drabbar unga i större utsträckning än vanlig influensa, säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet och understryker att de senaste utvecklingen med bland annat ett dödsfall inte förändrar läget.

Den 12 oktober kommer ett formellt ministermöte på EU-nivå att hållas om svininfluensan. Och sedan tidigare är det klart att regeringen skjuter till en miljard kronor för vaccinationen. I första influensavågen väntas var tionde svensk insjukna.

Myndigheterna siktar på att inleda vaccineringen första veckan i oktober.

– När vi vaccinerat 40-50 procent av befolkningen kommer vi att kunna se en bromsning, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela