Måndag 14 Jun
Stockholm

Patient började brinna - under operation

Fick andra gradens brännskador.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. En patient, som fortfarande var sövd i samband med en operation på välrenommerade Akademikliniken, började plötsligt brinna på huden när ett födelsemärke skulle avlägsnas.

Den ansvarige plastikkirurgen är en av Sveriges mest profilerade plastikkirurger - bland annat känd från teveserien Plastikkliniken på Kanal 5.

–Det var när vi skulle sprittvätta patienten efter operationen som en gnista uppstod som i sin tur orsakade en flamma, säger plastikkirurgen till Nyheter24.

Brukar patienter ofta brinna under operation?

– Givetvis inte, och det är därför det har anmält. Nu ska vi se över våra rutiner.

Elden släcktes snabbt under operationen, men patienten fick en andra gradens brännskada. Det skriver Akademikliniken, där operationen utfördes, i en Lex Maria-anmälan till socialstyrelsen.

"Vid diatermi av ett födelsemärke på vänster flank började det plötsligt att brinna ytligt på huden och även i det papperslakan som låg närmast operationsområdet. Elden släcktes och man sköljde med kall koksaltlösning."

Lider av pigmentstörningar

Patienten har efter brännskadan fått pigmentstörningar i området. Läkarna vet ännu inte om detta kommer att försvinna i framtiden.

"Patienten har i dag kvarvarande pigmentstörningar i området som dock förväntas spontant förbättras. Sannolikt kommer någon form av pigmentstörning att kvarvara i området permanent men det är för tidigt att bedöma detta för närvarande."

Kommer patientens pigmentstörningar att försvinna och när i så fall?

– Det här är en process som tar tid. Uppemot två, tre år, säger plastikkirurgen.

De ansvariga har stor erfarenhet

Den ansvarige operationssköterskan är dubbelutbildad operationssköterska och narkossköterska och har över 30 års erfarenhet av operationsverksamhet så väl inom som utom landstinget.

Även plastikkirurgen har gott om erfarenhet. Denne har i över 20 års jobbat som pIastikkirurg med tidigare överläkarbefattning inom landstinget.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela