Patient började brinna - under operation

Fick andra gradens brännskador.


STOCKHOLM. En patient, som fortfarande var sövd i samband med en operation på välrenommerade Akademikliniken, började plötsligt brinna på huden när ett födelsemärke skulle avlägsnas.

Den ansvarige plastikkirurgen är en av Sveriges mest profilerade plastikkirurger - bland annat känd från teveserien Plastikkliniken på Kanal 5.

–Det var när vi skulle sprittvätta patienten efter operationen som en gnista uppstod som i sin tur orsakade en flamma, säger plastikkirurgen till Nyheter24.

Brukar patienter ofta brinna under operation?

– Givetvis inte, och det är därför det har anmält. Nu ska vi se över våra rutiner.

Elden släcktes snabbt under operationen, men patienten fick en andra gradens brännskada. Det skriver Akademikliniken, där operationen utfördes, i en Lex Maria-anmälan till socialstyrelsen.

"Vid diatermi av ett födelsemärke på vänster flank började det plötsligt att brinna ytligt på huden och även i det papperslakan som låg närmast operationsområdet. Elden släcktes och man sköljde med kall koksaltlösning."

Lider av pigmentstörningar

Patienten har efter brännskadan fått pigmentstörningar i området. Läkarna vet ännu inte om detta kommer att försvinna i framtiden.

"Patienten har i dag kvarvarande pigmentstörningar i området som dock förväntas spontant förbättras. Sannolikt kommer någon form av pigmentstörning att kvarvara i området permanent men det är för tidigt att bedöma detta för närvarande."

Kommer patientens pigmentstörningar att försvinna och när i så fall?

– Det här är en process som tar tid. Uppemot två, tre år, säger plastikkirurgen.

De ansvariga har stor erfarenhet

Den ansvarige operationssköterskan är dubbelutbildad operationssköterska och narkossköterska och har över 30 års erfarenhet av operationsverksamhet så väl inom som utom landstinget.

Även plastikkirurgen har gott om erfarenhet. Denne har i över 20 års jobbat som pIastikkirurg med tidigare överläkarbefattning inom landstinget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Strejkvarsel på Heathrow

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.