Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare har löst adhd-gåtan

Nyheter | 09/09/2009 07:05

Nya rön om obalans i flödet av dopaminer kan leda till nya skräddarsydda behandlingar.

Den amerikanska forskaren Nora D Volkow har knäckt adhd-gåtan. För första gången har hon i en studie visat att personer med adhd har ett lägre flöde av signalämnet dopamin i två områden av hjärnans centrum. Resultatet bäddar för nya behandlingar.

– Det här är första gången det bekräftas i en studie att personer med adhd har ett annorlunda belöningssystem i hjärnan än andra. Det har vi hittills bara sett i djur- och beteendestudier, säger Hans Forssberg, professor i barnneurologi och adhd-forskare vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Adhd-personer lider av koncentrationssvårigheter, överaktivitet och låg impulskontroll. Ungefär var tjugonde svensk har adhd, och forskare har sedan flera år tillbaka antagit att de har en obalans i hjärnan av dopamin.

Volkow och kollegorna studerade aktiviteten i belöningssystemet hos 53 personer med adhd med hjälp av en PET-kamera. Därefter jämfördes resultaten med en kontrollgrupp med 44 personer som inte hade adhd.

– Vi kunde se att dopaminaktiviteten var lägre hos dem med adhd. Det förklarar deras symtom som koncentrationssvårigheter och låg impulskontroll, säger Nora D Volkow, som är chef för National Institute on Drug Abuse i USA, enligt Dagens Nyheter.

Dopaminet stiger till en toppnivå under en stund hos en person utan adhd när intryck kommer från omgivningen. I stället sjunker snarare nivån rätt snabbt under ett nytt intryck.

– Belöningssystemet reagerar alltså snabbare på nya intryck hos den som har adhd. Våra fynd ger också en biologisk förklaring till varför personer med adhd oftare än andra blir missbrukare. Droger ger snabb tillfredsställelse, säger Nora D Volkow, enligt Dagens Nyheter.

Skrivet av: