Stoppa klimathotet - odla Sahara

- 16/09/2009, 15:14 -

Drömmen kan bli sann, menar forskarna.

Ett forskarteam har kommit fram till en enkel plan för att stoppa den globala uppvärmningen: Förvandla både Sahara och den australiska vildmarken till vidsträckta, lummiga skogar.

"Bra resultat"

Forskaren Leonard Ornstein säger att det skulle ge ett säkert resultat. Om dessa öknar planterades med snabbväxande träd som eukalyptus, kunde skogen dra ner cirka åtta miljarder ton koldioxid per år, nästan lika mycket som människor släpper ut från förbränning av fossila bränslen och skogar i dag.

14 biljoner kronor

För att få vatten till skogen skulle man använda ett system av akvedukter och pumpar, och i början skulle man använda droppbevattning för att förhindra att vatten försvann genom avdunstning.

Priset skulle landa på omkring 14 biljoner kronor per år (14 000 000 000 000). Det kan låta mycket, men enligt Ornstein är kostnaden inte är mycket mer än den beräknade kostnaden för att fånga alla koldioxidutsläpp från världens kärnkraftverk och gräva ner dem djupt under marken.

Projektet kan dock ge biverkningar. Att odla Sahara kan leda till stora gräshoppsplågor och förhindra att järnrikt damm blåser ut i Atlanten, skriver ScienceNOW.

Skrivet av: