Swartz: "Rikskriminalen försöker tysta piratpartiet"

Chefsideologen Oscar Swartz larmar om Ecpats och Rikskriminalpolisens arbetsmetoder.


Rikskriminalpolisen försöker i samröre med föreningen Ecpat tysta piratpartiets och IT-entreprenören Oscar Swartz kritik av olika övervakningsinitiativ och metoder. Det menar Swartz, som av sympatisörer ses som piratpartiets chefsideolog, och som har tagit del av uppgifter från ett möte mellan partiet, Ecpat och rikskriminalen.

Enligt piratpartiets kampanjledare Jan Lindgren har Ecpat, som bland annat verkar mot barnporr på nätet, och rikskriminalen uttryckt sitt missnöje med att bloggare anknutna till piratpartiet "sprider felaktig information om deras arbete".

Swartz, som var en av dem som kritiserades, tycker att det är skandal att organisationerna "brännmärker enskilda medborgare och journalister när de granskar deras metoder". I en debattartikel på Newsmill skriver han:

"Flera bloggare och medborgarjournalister gick igenom Rikskriminalens läckta blockeringslista och blev förbluffade över vad som fanns där. Eller snarare vad som inte fanns. Det var mycket svårt att hitta en enda blockerad sajt som träffades av kriterierna i avtalet."

Han menar att Ecpat till exempel i sitt arbete sträcker sig till betydligt fler områden än vad organisationen vill ge sken av. Swartz pekar till exempel på att Ecpat våren 2005 lyckades få till ett samarbete med operatörer och rikskriminalen om att kunders internetuppkoppling ska kunna blockeras i vissa fall enligt ett avtal.

Swartz skriver på Newsmill:

"Avtalet och blockeringslistan läckte från operatörerna för två år sedan. Avtalet (som det såg ut då i alla fall) handlar inte om att blockera vad en polis personligen kan anse vara osmakligt eller möjligen barnporr."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

1 timme sedan
I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.