WoW-missbruket: "Vi ser en pandemi"

Stiftelsen Ungdomsvård satsar globalt för att komma till rätta med dataspelberoendet.


För att stoppa den pandemi av dataspelsberoende som breder ut sig i världen bygger svenska Stiftelsen Ungdomsvård ett internationellt nätverk med kontakter i flera länder och översätter beroendebedömningsmallar.

–Om man målar fan på väggen har vi kanske en pandemisk utbredning som gör att många, som ofta har hög intelligens och hög simultanförmåga slösar bort sina liv när de skulle kunna bli läkare och ingenjörer, säger Sven Rollenhagen, socionom på Stiftelsen Ungdomsvård, till Nyheter24.

Rollenhagen blev något av en nätkändis efter att han i februari liknat spelet World of Warcraft (WoW) vid kokain.

–Vi blev fullständigt nedringda från hela världen efter att jag i februari liknat World of Warcraft-missbruk med missbruk av kokain. Dels var det spelare som berättade om sina egna liv och var bekymrade över att de spelat bort skola, jobb, flickvän, vänner och så vidare, dels var det anhöriga, sambos, fruar och föräldrar till barn i yngre åldrar och unga vuxna som hörde av sig.

Över hela världen

Han har i tre-fyra år jobbat med frågor relaterade till dataspelsberoende. Och sedan utspelet har Stiftelsen Ungdomsvård rönt stor internationell uppmärksamhet i vissa kretsar. Spelberoende ungdomar hör av sig från hela världen för att komma ur sitt missbruk.

– Ibland var det till och med i nivå med ett fall där en kille gick en avancerad utbildning, möjligen teknisk fysik eller liknande, i USA som var svår att komma in på. Man märkte att skolresultaten rasade markant. I alla dessa fall tycktes spelande av World of Warcraft vara den gemensamma nämnaren. Då började vi översätta våra behandlingsmanualer till engelska och hjälpa de här personerna, säger Rollenhagen.

– Parallellt var det jättemånga människor från olika skolor och projekt där man börjat uppmärksamma problemen. I en brittisk skola till exempel trodde man att många elever var deprimerade eller knarkade, men det var egentligen unga spelare som var dataspelsberoende. Då bad de om råd: "Hur ska vi gå tillväga? Hur har ni gjort i Sverige?

"Toppen av ett isberg"

Rollenhagen har svårt att uppskatta hur stort spelmissbruket är globalt. Men den stora uppmärksamheten, trots att Stiftelsens Ungdomsvård inte marknadsfört sig särskilt mycket, tror han är ett tecken på att problemet är stort.

– I efterhand började jag ana en pandemi som i liknande fall när det gäller psykiska sjukdomar och så vidare. Att det var en spridning som var enormt stor som pågick i många länder runt om i världen. Samtidigt tror jag att vi ser toppen av ett isberg, säger han till Nyheter24.

Om föräldrar misstänker att deras barn är dataspelsmissbrukare rekommenderar Rollenhagen att de litar på sin magkänsla och tar signalerna på allvar. Med hjälp av stiftelsens självtest går det rätt snabbt att avgöra om barnet är i farozonen.

Sven Rollenhagen hade till exempel under senaste veckan kontakt med sju dataspelsmissbrukare, varav tre var från utlandet. Utöver stiftelsens verksamhet tycker han att skolan mer kan utbilda sin personal i att försöka ta reda på varför elverna skolkar eller är frånvarande. Ofta kan ett spelmissbruk ligga bakom.

– Det fungerar att ha kontakt med personer på andra sidan klotet. Det sker mestadels via mejl. En del tyckte till och med att det var skönt att inte springa till en terapeut. Nu hoppas vi på att få till en internationell undersökning av problemet. Det handlar bland annat om att få en uppfattning om hur många personer som spelarna umgås med.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.