Alliansen om fem år?

"Anna Anka som jämställdhetsminister!?"


Segertåget Reinfeldt ser inga gränser. Allianspartierna drar för tillfället åt sig det moderna medielandskapets kändisar från alla håll.

Blondinbella, Anton Abele, Anna Anka och Alexander Bard är bara några av de lite mer udda namn vars ambitioner det är att göra politisk karriär inom den borgerliga alliansen. Vissa mer lämpade än andra, kanske, att sitta i riksdagen. Även den kontroversielle hiphoparen Mofo the Maverick ger respekt till Reinfeldt - och är öppet moderat.

Blondinbella i riksdagen - "jätteroligt"

Blondinbella välkomnades med öppna armar av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann i Brunchrapporten i P3.

–Det skulle vara jätteroligt om Blondinbella kandiderade till riksdagen, sa Schlingman.

Och på Politikerbloggen skrev någon att "Schlingmann och Reinfeldt firar och dricker champagne ikväll" efter att Anton Abele, 17-åringen som uppmärksammades för sin Facebook-kampanj Stoppa gatuvåldet, avslöjade att han kommer att ställa upp i det moderata provvalet inför riksdagsvalet 2010.

Allra senast är det den jantehatande Anna Anka, blixtkändisen från det nya programmet Hollywoodfruar, som meddelat sina planer. Även här är det alliansen som faller i smaken.

–Moderaterna eller kristdemokraterna får gärna slå mig en pling.

Kristdemokraterna var först med att nappa.

–Det är bra att någon utmanar den politiska korrektheten. Hon står upp för inställningen att en kvinna själv ska kunna bestämma hur hon vill leva, säger partiets partisekreterare Lennart Sjögren.

Men vad skulle egentligen hända om alliansen fick en injektion av dessa kändisar? Vilka ministerposter skulle de få? Vad skulle de driva för frågor?

"Anna Anka som jämställdhetsminister!?"

Nyheter24 når pr-konsulten Paul Ronge för att få svar på frågorna och ber honom ge en bild av alliansen 2014.

–Anna Anka skulle i alla fall ge upphov till roliga löpsedlar. Men det skulle aldrig fungera. Hon är för mycket av en egocentriker för att orka sitta i den gråa, trista riksdagen och segas ut av interpellationsdebatter, säger Ronge till Nyheter24.

Ronge jämför med Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som på 90-talet tog sig in i riksdagen med deras parti ny demokrati.

–De hade lätt att ta sig in. Folk tyckte att de var roliga, men efter ett tag sköt de sitt eget parti i atombitar. Problemet uppstår i kompromisserna. De är för mycket cirkusartister för att hålla sig levande i utdragna demokratiska processer.

Vad skulle Anna Anka och Blondinbella ha för poster om de skulle bli ministrar i alliansregeringen 2014?

–Anna Anka som jämställdhetsminister! Nej, jag tror inte det. Kanske skönhetsminister om det skulle finnas. Helt ärligt så kan jag faktiskt inte hitta en lämplig ministerpost för en person som tycker att ens barn ska satsa på att gifta sig med en kändis eller sportstjärna i stället för att plugga.

–Blondinbella är ju däremot Anna Ankas motsats. Tycker att det är lite svårt att jämföra dem två.

–Jag förstår varför Schlingman välkomnar henne. Han ser ju en stor potential i att locka in nya, unga väljare genom henne. Den nya generationens entreprenörer. Blondinbella skulle nog inte bli näringslivsminister, men kanske ansvara för ungdomligt företagande inom näringslivsdepartementet.

Slutligen, varför är politikerna så snabba på att välkomna dessa "kändisar"?

–Politiker känner att de behöver någon slags förgyllning. Det är det som skapar denna attraktion. Och visst, det fungerar säkert jättebra i partivalskampanjer och liknande jippon. Men när det kommer till kritan och folket ska välja så vill du ha någon som inger trygghet och som du kan känna igen dig i, avslutar Paul Ronge för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!