Söndag 4 Dec
Stockholm

M-krav på sänkt a-kasseavgift

Moderaterna vill sänka avgifterna och behålla koppling till fackföreningar. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kopplingen mellan a-kassor och fackföreningar bör bestå. För att så många människor som möjligt ska vara arbetslöshetsförsäkrade bör avgiften till a-kassorna sänkas.

Det skriver moderaternas arbetsgrupp för jobb, välfärd och kunskap på Dagens Nyheters debattsida.

"Att införa en enhetlig offentlig arbetslöshetsförsäkring som finansieras med arbetsgivaravgifter utan koppling till de fackliga organisationerna skulle försämra lönebildningen, öka arbetslösheten och minska sysselsättningen", skriver finansminister Anders Borg, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

En offentlig arbetslöshetsförsäkring skulle också leda till konflikter med fackföreningsrörelsen. Något ett litet land som Sverige inte har råd med.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att gå ytterligare ett steg med att sänka avgiften utöver det som sker 1 juli nästa år. Det beror på om det finns budgetutrymme för det.

Anledningen till att Reinfeldt vill sänka avgiften är att det finns människor som lämnat a-kassan för att de inte har råd att betala och nu är underförsäkrade. Hur stor den gruppen är vet man dock inte och Reinfeldt säger sig vara mycket irriterad på att facken som administrerar a-kassan mörkar dessa uppgifter.

- Det är frustrerande att möta människor i debatt som har tillgång till uppgifter som jag inte har. Vi vet nära nog ingenting, säger Reinfeldt.

Andra har lämnat a-kassan därför att de anser att riskerna för arbetslöshet för deras del är väldigt liten.

Däremot vill Reinfeldt inte höja taken. De som tjänar upp till 18 500 får i dag 80 procent och det är en väl avvägd nivå tycker han. I stället välkomnar han de tilläggsförsäkringar som nu växer fram.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.