Försvarsmaktens radar kan lösa rånet

Största polisinsatsen sedan mordet på Anna Lindh.


STOCKHOLM. Efter den spektakulära helikopterkuppen mot G4S värdedepå under onsdagsmorgonen är såväl byte som gärningsmän försvunna.

Helikoptern hittades senare norr om Stockholm i Arninge. Men enligt vittnesuppgifter gjorde rånarna flera stopp på vägen.

Dock vet man inte om det varit en slags avledande manöver, eller om man stannat för att lämna av någon eller något.

Men trots att det gått ett dygn sedan rånet har polisen fortfarande inga konkreta uppgifter om de misstänkta. Trots det deltar över hundra poliser i jakten på helikopterrånarna, vilket är den största polisinsatsen sedan mordet på Anna Lindh.

– Det är ett enormt pusselarbete och vi vill inte missa något. Det finns spår åt alla möjliga håll, säger Anders Burén spaningsledare till TV4Nyheterna.

Det kan bli svårt för polis att fastställa rånarnas exakta färdrutt, eftersom helikopterns transponder inte var på, vilket gör den osynlig på luftfartsverkets radar.

Det är bara försvarsmaktens primärradar som kan upptäcka flygfarkoster utan sändare. Detta görs genom radiovågor som skickas ut och studsar tillbaka mot rörliga plåtföremål i luften.

I nuläget vill polis dock inte bekräfta om man samarbetar med försvarsmakten för att hitta rånarna, men man har fått hjälp från andra polismyndigheter i sökandet, bland annat sjöräddningen.

– Rikspolisstyrelsen har rätt att begära stöd av överbefälhavaren. Men om så har skett i det här fallet kan jag inte kommentera, uppgav Anders Sjödén, vakthavande informatör på försvarsmakten, enligt Aftonbladet.

Samtidigt spekuleras det vilt om vilka rånarna egetligen är och vissa påstår att det rör sig om före detta jugoslaviska soldater. Allt fler börjar misstänka att det rör sig om ett insiderjobb.

– Det här helt klart ett insiderbrott, de visste precis hur de skulle gå tillväga. De kände till att det är lönevecka och fanns stora summor pengar i depån, säger en källa med insyn till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.