Nytt radonhot kan kosta 25 miljarder kronor

Världshälsoorganisationens nya skräckprognos: en miljon svenska bostäder kan behöva saneras.


Radon är tio gånger farligare än vad man tidigare har trott och därför ändrar Världshälsoorganisationen, WHO, riktvärdena. Ändringen kan leda till att en miljon svenska bostäder måste saneras till en kostnad av 25 miljarder kronor.

– WHO-studien visar att radon är hälsofarligare än vi tidigare har trott. Detta är allvarligt. Nu måste vi kanske omvärdera Sveriges riktvärden, säger Michael Ressner på enheten för hälsoskydd vid Socialstyrelsen, till Svenska Dagbladet.

I WHO:s nya handbok sänks det rekommenderade gränsvärdet drastiskt från 1 000 becquerel per kubikmeter till 100 becquerel per kubikmeter. Det svenska riktvärdet för åtgärder mot radon ligger i dagsläget på 200 becquerel per kubikmeter, vilket är 100 becquerel mer än WHO:s nya rekommendationer.

– Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning i många länder. De flesta fallen kommer från exponering för små och mellanstora doser av radon i människors bostäder, säger WHO-läkaren Maria Neira till Svenska Dagbladet.

Ressner uppskattar saneringskostnaderna till 25 miljarder kronor. Och Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Boverket och Livsmedelsverket ska träffas för att diskutera radonproblemet.

– Nu diskuteras om vi ska tidigarelägga mötet. WHO:s nya rekommendationer gör att vi omgående måste fundera på hur vi ska agera, säger han till Svenska Dagbladet.

Men han varnar för att kostnaderna kan bli för höga för samhället och att de måste ställas mot hälsoriskerna.

Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att Norden skulle ha 360 färre dödsfall i lungcancer per år om alla bostäder med halter över 200 Bq/m2 sänktes till 100 Bq/m3.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.