Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grönt piller håller dig mätt

Nyheter | 01/06/2009 21:48

I snabbmatens tidevarv lanseras ett piller för långsammare matsmältning.

I snabbmatens tidevarv lanseras ett piller för långsammare matsmältning.

Det gröna pillret baseras på spenat och förlänger mättnadskänslan.

– På möss fungerar det med säkerhet, visar Lundaprofessorn Charlotte Erlanson-Albertssons experiment. Hon har också testat olika varianter på människor, men än så länge bara i liten skala.

Gör fettspjälkningen i tarmen långsammare

Ur spenaten utvinner hon och hennes kolleger proteinkomplex som kallas thylakoider. Dessa bildar stora molekyler som gör att fettspjälkningen i tarmen går långsammare.

Hon hoppas att vi alla i framtiden ska kunna knapra thylakoider i någon form och har hittills testat att lägga dem i kex, tabletter, shots, pajer - ja, till och med som pålägg på mackor.

Provat i liten skala

Både normalviktiga och personer med kraftig övervikt har fått prova i liten skala. På fyra veckor uppnåddes viktminskning och något smalare midja hos de överviktiga. Ännu viktigare var att deras blodfetthalt sjönk.

Men deltagarna klagade på smaken, när de serverades thylakoider i form av shots som skulle blandas i juice. Därför har professorn och hennes medarbetare nu gått över till tablettframställning.

– Det här kan användas också i preventivt syfte. Det behövs för att vända utvecklingen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Skrivet av: