Onsdag 1 Dec
Stockholm

Gripna svenskar kan få dödsstraff

Enligt nya uppgifter misstänks de gripna svenskarna för spioneri.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PAKISTAN. De svenskar som gripits i Pakistan, misstänkta för terrorism, anklagas nu för spioneri, enligt nya uppgifter. Ett brott som kan bestraffas med döden.

En av de gripna svenskarna är Mehdi Ghezali, som tidigare suttit fängslad på Guantánamobasen i Kuba.

Men i nuläget vill inrikesdepartementet i Pakistan inte bekräfta uppgifterna gällande misstankarna om spioneri.

– Pakistans regering kommer inte att offentliggöra anklagelser innan utredningen är avslutad, uppgav utrikesminister Shah Mehmood Qureshi för lokala journalister i Multan i Punjab-provinsen på torsdagen, enligt SvD.

Dock tror Amnesty Internationals Asienexpert Sam Zarifi att risken är liten för att svenskarna döms till döden. Detta eftersom landet antagligen inte vill dra på sig internationell uppmärksamhet genom fallet.

–Anklagelser om spioneri har använts i Pakistan, oftast när det gäller indiska medborgare. Det ligger närmare till hands att anklaga den svenska gruppen för terrorism eftersom definitionen kan användas i ganska vid bemärkelse när det handlar om landets nationella säkerhet, säger Sam Zarifi till SvD.

Svenskarna greps tillsammans med flera andra i ett område i Pakistan där det är förbjudet för utlänningar att vista sig utan specialtillstånd från inrikesdepartementet.

Området söks ofta igenom av pakistanska trupper, eftersom den ökände terroristen Usama bin Ladin sägs gömma sig där.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela