Heimerson sågar journalisterna

USA-bevakningen förstorade upp rasfrågan, menar utrikeskorrespondenten.


Legendariske journalisten Staffan Heimerson ger inte mycket för den svenska rapporteringen av USA-valet. Världsreportern, som flitigt har åkt runt i USA, har tagit del av det mesta från svenska medier och menar att bilden som tonar fram av USA präglas av naivitet och okunnighet. Rasfrågan har gjorts större än den egentligen är.

– Svenska journalister brukar fråga om USA är redo för en svart president. Det är förmätet. Nu är det bevisat att det är väldigt långsökt, säger Staffan Heimerson till Nyheter24.

Den mångårige utrikeskorrespondenten har märkt att de svenska journalisterna skiljer ut sig från dem övriga i Europa. Han tycker att Bradleyeffekten har fått för stort utrymme. Det vill säga att väljare skulle säga en sak i opinionsmätningar, för att sedan rösta på något annat när det väl kommer till val.

– Jag tror att det här är det större problemet med opinionsbildningen i Sverige. Vi har byggt upp rasismen som om det vore ett amerikanskt fenomen. Den har försvunnit markant. Obama gjorde en kampanj som vände sig till hela väljarunderlaget. Det var just därför som han inte spelade rollen som förtryckt fattig grabb som hade haft det förjävligt, säger Heimerson.

Svenskarna har i flera mätningar unisont ställt sig bakom Barack Obama. Men Heimerson är övertygad om att rätt många svenskar ändå gärna hade sett demokraten förlora presidentvalet.

– Det fanns en önskan om att kunna glädja sig åt att kunna säga "där ser man, en svart man kan inte bli president i Amerika", säger han till Nyheter24.

Nyvalde Barack Obama ser Heimerson som en "elitist", och menar att det låg demokraten i fatet att framstå på det sättet.

– Han är något så unikt som en president som uppfyller tre kriterier: intelligensen, det rätta temperamentet, och den sannolikt goda moral som han behövde i detta val.

Därför väljer han att jämföra honom med Abraham Lincoln. Båda var advokater, båda kommer från Illinois, och båda anklagades för att vara för oerfarna för att bli presidenter. Lincoln flyttade in i Vita huset efter "bara" två mandatperioder i senaten.

– Jag tror att behaget att se Obama är samma behag vi känner inför att se Tiger Woods spela golf. Och på samma sätt som vi såg Lewis Hamilton vinna i F1 i söndags. Och det är möjligtvis undervisande för oss att det kanske är lite svängigare med lite brunare hud som de här tre gentlemännen redan har, säger Heimerson.

På ett lunchseminarium i dag på PR-byrån Hill & Knowltons Stockholmskontor avslöjade Staffan Heimerson att han i det kommande avsnittet av Resumé i TV8 ställer sig bakom användandet av "negative campaigning".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.