Nyheter24 ett år - sagt och skrivet om Nyheter24

I dag fyller vi år. Det firar vi genom att låta kritiker och anhängare komma till tals igen.


När Nyheter24 i dag firar sin ettårsdag som webbpublikation har vi passat på att titta på lite av det som sagts och skrivits om oss under året. Det har varit mycket ris. Och en hel del ros. Vi ska inte väja för vare sig det ena eller det andra.

Vi minns medieanalytikern och bloggaren Olle Lidboms rätt bistra analys, dagen efter lanseringen den 30:e september 2008:

"Är den (Nyheter24) verkligen så dålig som den verkar? Svaret är tyvärr ja" skrev Lidbom på Vassa Eggen.

Kulturbloggen.com instämde man: "Nyheter24.se förenar det sämsta med bloggar med det sämsta med gammelmedia."

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var mer positiv i sitt omdöme och kallade satsningen för "ett piggt grepp", "helt ny sorts sajt" och konstaterade att det "blir spännande att följa Nyheter24".

Debattören Rasmus Fleischer på Copyriot skrev, i ett i övrigt kritiskt sammanhang, att han "verkligen gillar Nyheter24":

"Bland tabloidpressen kör de sin egen grej. Precis som alla andra tidningar är merparten av nyheterna bara kopierade från andra tidningar, fast Nyheter24 gör det på ett fullständigt skamlöst sätt, vilket gör att man även som läsare slipper skämmas. När å andra sidan Nyheter24 väl sätter in sina slimmade journalistresurser, då gör de helt egna grejer. De var första svenska dagstidning att ta upp Medina-rapporten, bara det."

Tyska sajten Taz.de konstaterade att Nyheter24 var "Die schwedischen Klickhuren".

Och det här var bara början. Åsikterna om Nyheter24 har haglat allt sedan starten. I bloggdiskussioner gavs sajten först en livslängd på två månader. En siffra som sedan steg till sex månader. Nu, ett år efter lansering, pratar få alls om sajtens livslängd eller pratar i termer om nedläggning.

I stället har Nyheter24 i nuläget fler besökare än någonsin, ovanligt nöjda sådana, och en hel del har upptäckt kvaliteter hos Nyheter24 de saknar hos andra. Journalisten David Hylander skriver: "Idag förtjänar de beröm. ... de beter sig som att de faktiskt är en del av nätet, vilket långt ifrån alla etablerade webbnyhetssajter gör."

Även skeptikerna har hittat saker de gillar. Internetgurun Joakim Jardenberg skriver bland annat: "...gillar ägarnas ambition, deras kärring-mot-strömmen-jävlar-anamma och deras rättframhet i frågor som journalister annars gärna hymlar om. Som det där med rewrites. På Nyheter24 erkänner man: ”Det innebär på ren svenska att vi plankar”. Yay!"

I branschpressen har det rapporterats flitigt om Nyheter24. Från mörka rubriker om att "Nyheter24:s kassa sinar" till gladare tillrop om att "Elitserien lyfter Nyheter24" och ytterligare ett 50-tal artiklar som rör sajten.

Nyheter24:s egna nyheter har också fått uppmärksamhet och använts som källa i så kallade rewrites i tidningar och på webbsajter över hela Sverige. Dessutom har våra nyheter plockats upp i såväl Finland, Norge som Danmark. Och nu senast - i Belgien!

Ett år har gått. Redaktionen åt lite tårta vid datorerna innan arbetet fortsatte. Nu börjar år två.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!