"Stort mörkertal av polisvåldet"

Bara åtta poliser har avskedats på grund av tjänstefel på nio år.


På nio år har endast åtta poliser fått sparken på grund av fel de gjort i tjänsten. Experter bedömer att problemet är betydligt större än vad det ser ut att vara på pappret.

– Poliser är experter på hur man ska hantera en anmälan. De vet hur en utredning går till och vad som krävs, de vet hur de ska skriva sin rapport. Det finns till och med ett uttryck inom polisslangen om att "skriva fast sig och skriva sig fri", säger Rolf Granér, lektor i polisvetenskap vid Växjö universitet, till Expressen.

Expressens granskning visar att av 33 sparkade poliser är det åtta som fått gå på grund av tjänstefel. Det är små tal i jämförelse med att det nästa år kommer att finnas 20 000 poliser i Sverige.

– Man ska ha en ganska romantisk syn på yrkesgruppen för att tro att det bara är åtta stycken som skulle ha gjort något som leder till avsked, säger Granér till Expressen.

Han menar att det finns en stor ovilja bland poliser att vittna mot kollegor. Men Lotta Gustavsson, chefsjurist och vice ordförande i PAN, polisens personalansvarsnämnd, menar att de låga talen beror på en "duktig poliskår".

Polisförbundets ordförande, Jan Karlsen, förklarar de låga talen med att de flesta poliserna som är medvetna om att de gör fel i tjänsten frivilligt säger upp sig. På så sätt försvinner de från statistiken.

– Det finns en väldigt liten förståelse för polismannens väldigt, väldigt snäva beslutsutrymme under väldigt pressade förhållanden. Det handlar om bråkdelar av sekunder när man ska fatta, ibland livsavgörande, beslut, säger han.

– Det finns rädsla hos poliser också, precis som hos vanliga människor, när man möts av grovt våld. Och i en sådan stund är det nästan omöjligt att bedöma exakt hur mycket våld man får använda, säger Jan Karlsen till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu börjar världshistoriens största val

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).