Fredag 24 Sep
Stockholm

Skrev om adeln - stäms på miljonbelopp

Författaren Björn af Kleen anklagas för avtalsbrott av Carl Gripenstedt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NÄRKE. Kulturprissen och journalisten Björn af Kleen stäms på en miljon kronor av Carl Gripenstedt. I af Kleens nya reportagebok Jorden de ärvde, som släpps i bokhandeln den 7 november, känner sig Gripenstedt vilseledd och anklagar författaren för avtalsbrott.

– Björn af Kleens bekräftade skriftligen att intervjun skulle handla om mitt entreprenörskap och engagemang i bygden. Vi slöt även ett muntligt avtal att texten skulle ha mitt godkännande före publicering. Det har jag inspelat på band, säger Gripenstedt, som bor i Närke, till Sydsvenskan.

– Då texten inte återspeglar det överenskomna syftet med intervjun har jag vänligen bett Björn respektera vårt avtal och annullera mitt deltagande.

Björn af Kleen driver i boken tesen att den markägande adelns makt och rikedomar är större än vad de flesta tror.

Gripenstedt är mest irriterad över avsnittet som handlar om hans fars begravning, där författaren närvarade.

– Hans text återger familjens tal till min pappa. Där går min smärtgräns. Jag har försökt hitta en kompromiss, men inte lyckats, säger han till Sydsvenskan.

Björn af Kleen menar att stämningen är "bisarr" och pekar på journalistisk praxis om att intervjuobjekt inte har rätt att dra sig ur och tillbaka det man tidigare sagt.

– Särskilt som tesen i boken är att adeln fortfarande äger väldigt mycket, jord framför allt. Att det är så de bevarat sin elitposition, genom att äga saker. Nu vill han också göra gällande att han äger mina ord, säger Björn af Kleen till Expressen.

Björn af Kleen berättar om Jorden de ärvde nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela