Torsdag 21 Okt
Stockholm

Roberto Saviano stäms, Gomorra ett plagiat?

Roberto Saviano, författaren till Gomorra, stäms för plagiat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Succéförfattaren som stod upp mot den napolitanska maffian, Roberto Saviano, stäms nu för plagiat. Det är hans bästsäljande reportagebok Gomorra, som är anledningen till anklagelserna. Bakom stämningen står Simone Di Meo, journalist på tidningen Cronache di Napoli.

Simone Di Meo menar att författaren kopierat hans artiklar om Neapelmaffian - camorran - utan att ange källa. Och efter att ha fått nobben på flera av sina uppmaningar att ta en offentlig diskussion, så väljer nu journalisten att dra Saviano inför rätta.

I Gomorra anklagas flera italienska journalister, bland annat på Cronache di Napoli, för att samarbeta med maffian. Något som Di Meo anser vara hyckleri med tanke på att Saviano själv hämtat information från tidningen han attackerar.

Men Roberto Saviano får starkt stöd av flera journalistkollegor i Italien. De menar helt enkelt att Di Meo är styrd av camorran som vill hämnas på författaren för hans bok Gomorra. Saviano får konstant livvaktsskydd efter att ha angripit maffian i sin bok.

En första förhandling är satt till den 7 juli i domstolen i Neapel, enligt Svensk Bokhandel.

Gomorra filmatiserades också:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela