Allvarliga brister på Astrid Lindgrens barnsjukhus

Personalstress och osäkra rutiner för läkemedelshantering bakom Lex Maria-anmälningarna.


STOCKHOLM. De allvarliga bristerna på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm är inte tillfälliga, utan snarare strukturella. Trots hård kritik från Socialstyrelsen berättar personalen om att sjukhuset saknar säkra rutiner för att hantera läkemedel.

– Om media bara visste hur ofta vi tvingas tumma på hygienregler och under vilka förhållanden vi blandar till våra läkemedel, säger Zuzana Dubavanova, sjuksköterska på avdelning Q63, en kirurgisk spädbarnavdelning på Astrid Lindgrens barnsjukhus, till Svenska Dagbladet.

Hon kommer att säga upp sig efter fem år på sjukhuset. Hon har tröttnat på stressen och personalbristen som tvingar henne att utföra arbetsuppgifter som hon saknar kompetens för. Personalen har tvingats frångå de mycket strikta rinktlinjerna som gäller för vården av patienter med multiresistenta bakterier, MRSA.

– Egentligen ska det bara vara en och samma sjuksköterska för varje sådan patient. Nu tvingas ofta samma sjuksköterska hantera flera sådana patienter samtidigt, säger Dubavanova till Svenska Dagbladet.

På samma gång som en ny Lex Maria-anmälning från sjukhuset kom i måndags om misstänkt feldosering av en tre månaders flicka kom Socialstyrelsens rapport om läkemedelshanteringen inom barnsjukvården.

Bristerna på Astrid Lindgrens barnsjukhus ses som särskilt allvarliga. Två kliniker på sjukhuset har låtit ickelegitimerad personal handskas med läkemedel på ett sätt som är "oacceptabelt".

– Vi har särskilt reagerat på att sjukhuset låtit undersköterskor och barnskötare hantera läkemedel. Detta är ett riskområde där det måste finnas rätt kompetens. Barn är särskilt känsliga för läkemedel, säger Staffan Blom, chef för regionala tillsynsenheten i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!