Barnläkaren begick inga fel

Inga fel gjordes i vården av det spädbarn som avled förra året på Astrid Lindgrens barnsjukhus.


STOCKHOLM. Socialstyrelsen har i dag offentliggjort sin granskning av fallet gällande det spädbarn som avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus förra året. Och slutsatsen är att inga fel begåtts i vården av flickan.

"Vi har gjort en omfattande utredning. Vi har granskat all tillgänglig dokumentation och talat med vårdpersonalen och de uppgifter vi fått fram är samstämmiga. Vi kan inte se att någonting brustit i vården och omhändertagandet av den lilla flickan", skriver Staffan Blom, chef för myndighetens regionala tillsynsenhet i ett pressmeddelande.

Det var i början av mars i år som den kvinnliga barnläkaren greps på sjukhuset och häktades för dråp. I flickans blod hittades höga halter av morfin och tiopental och åklagaren Peter Claeson hävdade att läkaren genom en bamhärtighetshandling givit den nyfödda flickan en dödlig injektion.

Men enligt tidigare studier har liknande koncentrationer av morfin hittats hos andra barn som avlidit i samband med intensivvård i livets slutskede. Dock har man ingen förklaring till de höga halterna av tiopental i blodet.

Flickan föddes för tidigt med svår syrebrist och drabbades senare av en dubbelsidig hjärnblödning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.