Pojke hängde sig i isoleringscell

Skolpojken låstes in i skolans isoleringscell och hängde sedan sig själv.


Den 13-årige pojken Jonathan King led av svåra depressioner och adhd. Han placerades därför på en skola som sade sig ta särskild hänsyn till barn med speciella behov i Georgia, USA.

Men det är mycket som många inte vet om specialskolorna. I de flesta av dem finns så kallade isolerinsceller, trånga skräckinjagande små rum där barnen blir inlåsta om de beter sig oacceptabelt.

I november 2004 hängde sig Jonathan i ett av de klaustrofobiska rummen. Pojken hängde sig i ett rep som han fått från personal på skolan. Repet användes som skärp då hans byxor var alldeles för stora.

Rummen ska enligt skolorna användas när barnet är i risk att skada sig själv eller andra i sin omgivning. Kritiker menar att behandlingsmetoden av barnen har lämnat många av dem svårt traumatiserade och skadade.

– Bara tanken på att placera ett barn i ett sådant rum är en etisk kränkning som jag aldrig skulle kunna tolerera, säger Veronica Garcia, utbildningssekreterare i New Mexico.

Jonathans föräldrar hade ingen aning om vad som egentligen pågick i de mörkaste hörnen på skolan. Bara minuter innan han begick självmord meddelade pojken sina föräldrar att han skulle placeras i "timeout".

– Vi trodde att det betydde att han skulle sitta i ett hörn under några minuter eller så, sade mamman Tina King med tårarna rullande ned för kinderna.

Föräldrarna har nu stämt skolan, men de ansvariga menar att de inte gjort något fel.

Det är svårt för utredare att undersöka saken vidare, då de flesta inte har någon aning om att rummen i själva verket existerar. Det finns inte heller någon databas som registrerar barn placerade i isolering.

En domare ska nu avgöra huruvida fallet kan gå vidare till en domstol, skriver CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.