Tisdag 27 Sep
Stockholm

Barnläkaren riskerar tio års fängelse

Chefsåklagaren Peter Claesson säger sig kunna lägga fram bevis för att barnläkaren höll i sprutan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Nyheter24 har tidigare rapporterat att Socialstyrelsen inte ansåg att barnläkaren gjort något fel då ett spädbarn avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus förra året.

Den lilla flickan Linnea fick i sig en dödlig dos av narkosmedlet tiopental då hon vårdades på sjukhuset, men hur det gick till har Socialstyrelsen ingen förklaring till.

"Vi har gjort en omfattande utredning. Vi har granskat all tillgänglig dokumentation och talat med vårdpersonalen och de uppgifter vi fått fram är samstämmiga. Vi kan inte se att någonting brustit i vården och omhändertagandet av den lilla flickan",meddelade Staffan Blom, chef för myndighetens regionala tillsynsenhet i ett pressmeddelande tidigare denna månad.

Men det har däremot chefsåklagare Peter Claeson som nu säger sig kunna lägga fram bevis på att det var den kvinnliga barnnarkosläkaren som höll i sprutan och därmed ansvarade för flickans död.

– Han avser att åtala henne för dråp, uppger en källa till Aftonbladet.

Barnläkaren riskerar nu därför tio års fängelse.

Under förra veckan hölls slutförhöret med barnläkaren vilket betyder att utredningen är klar. Under veckan kommer förundersökningsprotokollet att delges.

Den 55-åriga läkaren och hennes advokat Björn Hurtig kommer innan att hinna gå igenom materialet för att kunna begära kompletteringar.

Om barnläkaren straffas för mordet kan det innebära fängelse i tio år eller livstid. Om hon i stället döms till dråp är straffet sex till tio års fängelse.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.