Sahlin ställer krav på Jan Guillou

- 26/10/2009, 07:38 -

S-ledaren pressar Jan Guillou att redovisa information som KGB fått om partiet.

Journalisten Jan Guillous dokumenterade samröre med KGB har blivit en het politisk fråga. Under söndagen krävde den förre statsministern Ingvar Carlsson (s) att Guillou skulle redovisa vilken information om socialdemokraterna som han försåg KGB med. S-ledaren Mona Sahlin ställer samma krav.

– Det borde ligga i Jan Guillous eget intresse, eftersom han har en annan beskrivning av detta än att det skulle vara spioneri. Så då är det väl ännu viktigare, inte minst efter alla dessa år, att visa det. Det tycker jag är ett helt rimligt krav att ställa, säger Sahlin till Expressen.

Det Sahlin syftar på är en promemoria som Ingvar Carlsson också efterlyst.

– Han har överlämnat en promemoria om svensk socialdemokrati och Olof Palme till KGB mitt under det kalla kriget och tagit betalt för det. Jag vill att han offentliggör den promemorian. Det är i högsta grad rimligt, sa Ingvar Carlsson till Expressen.

Kravet får också stöd av Olof Palmes son, Mårten Palme, som tycker att Guillou ska presentera alla fakta.

Men Jan Guillou kommer knappt ihåg vad som stod i rapporterna, och tycker att diskussionen är strunt. Carlssons krav ger han inte mycket för.

– Då tror jag han hade blivit väldigt besviken. Det var möjligen texter som den ryska nyhetsbyrån APN vidarebefordrade. Alltså journalistiska texter av den typ som står på ledarsidorna, säger Guillou till Expressen.

Skrivet av: