Guillou hemlig Sovjetagent

- 24/10/2009, 09:31 -

Utförde spionuppdrag och fick betalt av KGB.

En av Sveriges mest kända och respekterade författare och journalister, Jan Guillou, jobbade under 1960-talet som agent för Sovjetunionen, skriver Expressen i dag.

Säpo-dokument som Expressen fått ta del av visar att Guillou lät sig värvas som hemlig agent av ryska säkerhetstjänsten KGB.

Enligt tidigare hemligstämplat Säpo-material om KGB-officeren Jevgenij Ivanovitj Gergel hade Guillou under fem år kontakt med KGB. Gergel var i slutet av 1960-talet KGB:s man i Stockholm. Säpos akt på Gergel är på cirka 700 sidor, där ett 20-tal handlar om Jan Guillou.

"Viktigt att inte avslöja sig"

Dokumenten visar att Säpo redan 1967 började intressera sig för Guillos relation med Gergel. Nu berättar Guillou själv om hur Gergel lärde honom sovjetiska spiontekniker för att inte avslöjas.

– Jag instruerades om hur jag skulle gå till väga för att våra möten inte skulle avslöjas, säger Jan Guillou till Expressen.

– Jag skulle gå till en viss telefonkiosk, den utanför biografen Grand, skriva en siffra med krita på väggen som angav en förutbestämd mötesplats, säger Jan Guillou som menar att det var viktigt att sudda bort siffran efteråt.

– När jag kommer dit tar jag bort det och förföljer de mig så kan de undersöka den där telefonkiosken hur mycket de vill, ska Gergel ha sagt enligt Jan Guillou.

Kompisen avslöjade Guillou

Enligt Säpo så var det Arne Lemberg, vän och kollega till Guillou på tidningen FIB/Aktuellt, som slog larm om Guillous misstänkta koppling till KGB. Lemberg mördades av Idi Amins trupper under en reportageresa 1979.

Han ska ha berättat för Säpo att Guillou tagit emot pengar för utförda uppdrag i ett fyrsidigt pm.

– Efter en timmas diskussion lättade Jan sitt hjärta och sa att han faktiskt fått betalt för det material han lämnat till ryssen, ca 600 kr, ska Lemberg ha sagt enligt Säpos dokument.

Utförde uppdrag - fick betalt

Guillou erkänner nu att han både arbetat åt och tagit emot pengar för utförda uppdrag av KGB.

– Jag arbetade då på FIB/Aktuellt och träffade 1967 Gergel på en mottagning på sovjetiska ambassaden i Stockholm. Han kom fram och bjöd mig på kaviar och vi började prata politik. Sedan frågade han om vi inte kunde träffas och äta lunch. Jag fattade snabbt galoppen och pratade därför med Arne Lemberg.

– Jag skrev någon slags politisk artikel om socialdemokraternas förhållande till Vietnam, säger han.

Enligt Guillou handlade allt om att försöka avslöja KGB i Sverige.

– Planen var att försöka avslöja KGB, säger han till Expressen.

Skrivet av: