"Jag har aldrig varit en spion"

- 24/10/2009, 15:05 -

Jan Guillou förnekar anklagelserna.

I dag avslöjades det att Jan Guillou samarbetat med Sovjets underrättelsetjänst KGB i Sverige under 60-talet.

Han ska ha jobbat som agent och tagit emot pengar för utförda uppdrag enligt Expressen.

Men i en ny intervju säger förnekar Guillou att han ska ha varit en Sovjetagent - men erkänner att han träffat officeren Jevgenij Ivanovitj Gergel under flera tillfällen.

Enligt Guillous gjorde han det för att på så sätt avslöja hur KGB jobbade i Sverige.

– Min första barnsliga föreställning var att bara man tar sig in i KGB så kommer man in i någon slags spionklubb. Det är helt fel. Man får aldrig information om andra spioner. Efter att ha spelat med någon tid skulle man få några insikter som skulle räcka till vissa avslöjanden, trodde jag. Så kan det aldrig någonsin gå till. Men det visste inte jag när jag var 22, säger Jan Guillou till SvD.

Enligt Guillou ville KGB prata om allting - men Guillou bröt kontakten 1972 när han och hans kollega Peter Bratt inledde arbetet som senare blev IB-affären.

– Jag är mycket klokare vid 65 års ålder än 22. I dag skulle jag inte leka med elden på samma lättvindiga sätt. En IB-affär och tio spionromaner senare vet jag betydligt mer om den här verksamheten än jag gjorde då, säger han till SvD.

Guillou gav nyligen ut sina memoarer ”Ordets makt och vanmakt” - en bok på cirka 500 sidor om hans liv, böcker och journalistiken. Ingenstans i boken står det eller nämn någonting om ett samarbete med KGB. Enkel förklaring menar Guillou:

– Jag tycker att det är en sidohistoria som inte ledde till någonting. Den största svårigheten var att inte skriva en bok på 1 000 sidor. Det här var en återvändsgränd. Och jag tänkte att det skulle leda till tio sidor i Expressen där de kallar mig KGB-agent, säger han till SvD.

Och så blev det:

– Ja, och så här stora rubriker och löpsedlar förvillar intrycket. Jag har aldrig varit spion.

Skrivet av: