Guillou: "Jag känner mig förrådd"

- 25/10/2009, 09:59 -

Jan Guillou berättar om samröret med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB.

Efter att journalisten Jan Guillou haft samröre med KGB fick han veta att det var vännen och kollegan Arne Lembe som angav honom till Säpo för över 40 år sedan.

– Jag tror att det känns som för de tyskar som läst sina Stasidokument och ser dett det var deras bror som angav dem. Det var min första reaktion när jag läste, säger Jan Guillou till Aftonbladet.

"Guillou var fast"

Både han och Lembe delade på pengarna från KGB och var nära vänner. Lembe befarade att kontakterna var brottsliga, och trodde att Guillou var fast. Men Guillou menade att det inte var konstigare att dricka sprit med en ryss än med Pierre Schori, och kände sig därför förråd av Lembe.

– Ja, det kan du ge dig på. Det är ju det där omkvädet, han skulle kunna sälja sin mor för ett bra scoop. Här har du en som kunde göra det, säger Guillou till Aftonbladet.

Den förre Säpoagenten Gunnar Ekberg har i sin nya bok De ska ju ändå dö pekat ut Guillou för att ha samarbetat med KGB och kallat honom för "landsförrädare". Men när anklagelserna kom på tal under lanseringen av boken avfärdade Guillou uppgifterna, som stärks i Säpos dokument.

– Det här Säposkvallret har ju funnits i många år och det är det som Ekberg snappat upp. Men han har ju aldrig fått veta något substantiellt, säger Guillou till Aftonbladet.

Kan ha begått brott

Lika övertygad är inte vännen och polisprofessorn Leif GW Persson. Han bedömer att risken är stor för att Guillou begick brott i sina kontakter med KGB, och att det är en anledning till varför Guillou inte tar upp samröret med KGB i memoarerna.

– Det är ju ändå så att om man har kontakter med ett främmande lands underrättelsetjänst och tar emot pengar för det, så konstituerar det högst sannolikt ett brott, en variant på olovlig underrättelseverksamhet. Att han tagit emot pengar är klart förvånande, säger Persson till Expressen.

– Och skulle man finna att det var lagligt så har han ju i varje fall begått ett skattebrott, eftersom jag utgår från att han inte har deklarerat för de där pengarna, säger han till Expressen.

Han reagerar också starkt på att Guillou höll kontakten med KGB under en så lång tid.

– Fem år en väldigt lång tid. Man kan nog förutsätta att det var fler uppdrag och fler utbetalningar än han vidgått nu. Annars hade man ju lagt ner för länge sedan, säger Leif GW Persson till Expressen.

Skrivet av: