Vadslagning om muslimska fångar ska utredas

- 26/10/2009, 13:58 -

Kriminalvårdens personal på anstalten Brinkeberg anklagas för kränkande vadslagning om internerna.

VÄNERSBORG. Personalen på anstalten Brinkeberg utanför Vänersborg anklagas för att roa sig med vadslagning om de intagna. Vaden handlar bland annat om vilken av de muslimska fångarna som först skulle bryta fastan under Ramadan, och om en intagen skulle återvända efter en permission.

Justitieombudsmannen, som har tagit emot en anmälan från en av internerna, kräver att Kriminalvården utreder om uppgifterna stämmer.

– Jag vill inte på något sätt föregå den utredning som pågår, men vi har tidigare inte hört något alls om att det skulle förekomma någon vadslagning på anstalten så som anmälaren beskriver, säger Håkan Zandén, kriminalvårdschef för Kriminalvården i Vänersborg, till Nyheter24.

I sin anmälan skriver den intagne: "Man känner sig sårad och besviken när vårdarna respektlöst spelar om oss intagna. De har sårat mig mycket, jag mår mycket dåligt och känner mig näst intill hjälplös. Detta är första och sista gången jag sitter i fängelset".

Kriminalvården kommer att så småningom yttra sig i ärendet, och under tiden pågår en utredning.

– Vi kommer att inför Justitieombudsmannen få möjlighet att yttra oss över anmälan. Det kommer att passera vårt regionkontor. Och samtidigt pågår en utredning och vi får titta på om det finns någon grund för de här påståendena, säger Zandén till Nyheter24.

Enligt anmälaren har de anställda berättat för honom vad som pågått samtidigt som de avslöjat att han varit föremål för vadslagning. En i personalen ska ha sagt: "Jag har satsat 150 kronor på dig".

I augusti i år JO-anmäldes Brinkeberg efter att en intagen, som inte åt fläsk, känt sig diskriminerad. När de som åt fläskkött serverades två bitar, fick den intagne bara en bit.

Tidigare har anstalten också anmälts av en intagen som menade att tre myndighetsbrev blivit lästa av någon annan än honom själv.

Skrivet av: