Politiker gick före i vaccinationskön

Politiker och tjänstemän i Uppsala gick för riskgrupperna i vaccinationskön.


Att den svenska vaccinationsplanen inte fungerar verkar bli allt tydligare när det nu avslöjas att flera politiker och tjänstemän i Uppsala gått före i vaccinationskön.

Det var landstingsdirektör Kerstin Westholm som mejlade ut om erbjudandet till landstingsråd, politiska sekreterare och 19 högt uppsatta tjänstemän. Man kunde vaccinera sig mot den fruktade svininfluensan på en speciell drop-in på Akademiska sjukhuset. Något som flera av de nappade på. Detta trots att Uppsala landsting vädjat om att de prioriterade grupperna i kön ska respekteras.

Två av de som nappade på erbjudandet var hälso- och sjukvårdsstyrelsen Ismail Kamil (FP) och oppositionsborgarrådet Börje Wennberg (S).

– Som landstingsråd med ansvar för milharder kronor anser jag att jag tillhör en prioriterad grupp. Jag har dessutom små barn, säger Kamil enligt Uppsala Nya Tidning.

Wennberg å sin sida medger att han inte tillhör någon riskgrupp men skyller på att flera andra som inte heller gör det redan vaccinerat sig.

– Det hade varit flera politiker där och vaccinerat sig för mig, säger han.

Landstingsstyrelsen Erik Weiman (M) vill först inte kännas vid någon gräddfil för politiker men när han konfronteras med uppgifterna förklarar han det på följande sätt:

– Det är ingen gräddfil. Landstinget har utsett prioriterade grupper som ska få vaccin och där ingår förtroendevalda nyckelpersoner. Vi politiker ska inte bestämma det, säger han enligt .

Tidigare har flera elithockeyspelare från Dalarna och även fängelseinterner i Gävle gått före i kön trots att de inte anses tillhöra riskgrupper.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.