Svenskar avråds äta irländskt fläsk

Livsmedelsverket uppmanar konsumenter att avstå från irländskt fläsk. (TT)


Irland har hittat och åtgärdat källan till det dioxinförgiftade grisköttet.

Men svenska Livsmedelsverket uppmanar svenska konsumenter att tills vidare avstå från irländskt fläsk.

Det var i lördags som irländska myndigheter gick ut och återkallade alla fläskprodukter producerade i landet sedan september. Enligt nyhetsbyrån AFP var det en rutinmässig importkontroll i Frankrike som avslöjade att irländskt fläskkött innehöll cancerframkallande dioxin. Det bekräftades i lördags av laboratorieprov som visade på dioxinhalter 80-200 gånger över gränsvärdet.

Dioxinet har hamnat i köttet sedan grisarna ätit giftigt foder. Enligt Reuters kom fodret från en enda tillverkare. Tio gårdar, ansvariga för mindre än tio procent av den totala irländska grisköttsproduktionen, ska ha använt sig av det.

Togs på sängen

I Sverige fick Livsmedelsverket nyheten via medierna och arbetar nu febrilt för att få mer information.

– Allt är fortfarande väldigt knapphändigt, vi jobbar för högtryck, säger Peter Brådenmark, chef för verkets tillsynsavdelning.

2007 importerade Sverige irländskt griskött för 13,9 miljoner kronor, men Livsmedelsverket vet ännu inte om det kommit förgiftat kött till Sverige.

– Våra råd till konsumenterna just nu är att inte äta griskött från Irland, säger Brådenmark. Irländska myndigheter uppger att misstänkt förgiftat fläsk kan ha exporterats till 20-25 länder.

Beröm från EU

EU-kommissionen berömde på söndagen Irland för landets snabba agerande.

– Kommissionen har intrycket att de irländska myndigheterna vidtar de rätta åtgärderna och därmed hanterar situationen på lämpligt och korrekt sätt, sade en tjänsteman i Bryssel.

Dioxin är miljögift som uppstår vid förbränning inom kemisk och farmaceutisk industri. De kan absorberas genom huden eller intas i foder och fastnar i fettvävnaden. Dioxin kan orsaka cancer, svåra hudskador, mutationer, störningar i reproduktionssystemet och nedsatt immunförsvar.

Men enligt Alan Reilly, vicechef för Irlands livsmedelsverk (FSAI), är risken för folkhälsan "väldigt låg".

– Du måste ha ätit produkter med de här kemikalierna under 40 års tid för att visa några tecken på sjukdom, säger han till AFP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!