Skolbarn kan ha ätit giftköttet

Grossister har levererat till skolor där maten redan kan ha ätits upp.


Findus tvingades återkalla flera produkter i går efter larm om att de kan innehålla giftigt fläskkött från Irland. Köttet ska ha smittats med miljögiftet dioxin.

En av dem som fått köttet är grossisten Servera, som nu vet hur många av företagets 20 000 leveransställen som man har levererat det giftiga fläskköttet till.

– Vi har identifierat 152 kunder. Det kan vara till exempel skolor, äldreboenden eller sjukhus. Det är ett tvärsnitt av våra kunder, säger Nils Berntsson, inköpsdirektör på Servera.

När Servera fått all information från Findus i förmiddags började företaget att ringa runt. Det rör sig om totalt 726 förpackningar Biff Lindström och köttbullar med några portioner i varje.

TT: Hur mycket av den här maten är redan uppäten?

– Det kan inte vi svara på.

TT: Har ni fått tag i alla kunder?

– Jag kan inte svara på det. Vi kommer att få tag i alla inom de närmaste timmarna. Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att vi hamnar i den här situationen och att våra kunder ställs i en besvärlig situation men det är tyvärr utanför vår kontroll.

Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, kan inte utesluta att en del av maten redan har ätits upp:

– Vi kan ju inte med säkerhet säga att så inte är fallet.

TT: Hur stora mängder kan det röra sig om?

– Vi vet ännu inte riktigt omfattningen av det här, så att i dagsläget kan vi faktiskt inte säga det. Vi har ju våra toxikologer inblandade i det här, och alltefter vi får mer kunskap gör vi beräkningar på hur det kan drabba befolkningen.

Värst drabbat av fläskgiftlarmet är alltså Findus, som i går återkallade flera produkter från konsumentmarknaden och storköksmarknaden, till exempel från grossister som Servera och Menigo, som levererar mat till skolor och äldreboenden, bland annat.

I dag kopplades även EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet (EFSA) in i fallet med det giftiga fläskköttet. EFSA håller just nu på med en riskvärdering, och svaret väntas i morgon, onsdag.

Den som under senare tid tror sig ha ätit dioxinförgiftade produkter behöver inte känna oro, enligt Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Dioxin är ett miljögift som inte är nyttigt för oss. Därför ska man begränsa mängden dioxin man får i sig. Men om man konsumerat det vid något enstaka tillfälle är det inte farligt, sade hon till TT på måndagen.

– Det ger ingen akut toxisk effekt utan är någonting som blir farligt om det ackumuleras under lång tid, säger Nyholm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!