Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cancerämne i svenskt dricksvatten

- 02/12/2008, 19:23 -

Det cancerogena ämnet perkloretylen har hittats i dricksvattnet i Floda och Tollered i Lerums kommun utanför Göteborg.(TT)

Samtliga hushåll i de båda orterna, cirka 8 000 berörs.

Enligt Livsmedelsverket bedömning finns det ingen akut hälsorisk för den som druckit vattnet.

Under tisdagen gjordes kommunen en omkoppling av vattenledningarna så att Floda och Tolleredsborna ska få helt friskt vatten i kranarna, lovar kommunen i ett pressmeddelande.

Det var vid de vanliga kvalitetskontrollen av vattnet i oktober och november som kommunen fann låga men mätbara halter av ämnet. Två av fyra prov innehöll perkloretylen. Ny provtagning visade att ett av två prover innehöll ämnet.

Den högsta uppmätta halten är 33 mikrogram per litet vatten. Svenska Livsmedelsverket har ett riktvärde på 10 mikrogram medan Världshälsoorganisationen (WHO) har 40 mikrogram.

Kommunen ska nu undersöka de grundvattentäkter som dricksvattnet tas i från samt vattenledningsnätet för att hitta orsaken till att det cancerframkallande ämnet finns i vattnet.

Under tiden tas dricksvattnet från Öxsjöns vattentäkt.

Skrivet av: