100 000 kronor för en låda vin

Av finanskrisen märktes föga när Systembolaget kallade till dryckesauktion. (TT)


Av finanskrisen märktes föga när Systembolaget kallade till dryckesauktion på tisdagen. Hundratusen kronor slängde en köpare upp för en låda rödtjut.

För pengarna fick han eller hon 14 flaskor La Tche från Domaine de la Romanée-Conti av blandad årgång. Lika dyr var inte champagnen Dom Pérignon, årgång 1976. Den gick under klubban för 2 600 kronor.

Ett av de roligaste objekten som bytte ägare var en flaska Heidsieck Monopol från 1907. 22 000 kronor kostade champagnen som legat 82 år på havsbotten.

– Den kom från vraket Jönköping som sjönk och där man har bärgat lasten. Det är lite romantik kring det, säger Anna Hamilton, informationschef på Stockholms Auktionsverk, till TT.

Totalt såldes dricka för 4,3 miljoner kronor på tisdagen. När auktionen var slut på eftermiddagen hade Stockholms Auktionsverk lyckats kränga 404 objekt av 476 möjliga. Något prisrekord blev det inte. Men lågkonjunktur och en börs i nedförsbacke har inte minskat intresset för ädla droppar.

– Samlare av vin köper fortfarande. Mest anmärkningsvärt var det stora intresset för champagne, säger Hamilton.

Bourgogneviner och portviner var också populära.

– Den här gången var det ett större intresse för bourgogneviner än för bordeaux. Oftast är det tvärtom, säger Hamilton.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

1 timme sedan
Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.