"Jag blev förbannad"

Volvos varsel väcker starka känslor. Ytterligare 900 anställda får gå.


På Volvo Powertrain känner man sig sviken. Ytterligare 900 personer har varslats från Volvo. Den här gången gäller det framför allt fabriken i Skövde. Men att ta till varsel var inte överenskommet enligt klubbordförande IF Metall på Volvo i Skövde.

– Jag blev förbannad, så enkelt är det. Vi har haft ett löfte ihop med företaget att varsel är sista åtgärden. De har brutit ett löfte och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Lars Ask, ordförande i verkstadsklubben för IF Metall på Volvo i Skövde, till Sveriges Radio.

Volvo Powertrain tillverkar motorer, växellådor och drivaxlar. När maskinbolagen, som Lastvagnar och Anläggningsmaskiner, säljer sämre, dras hela ledet ner. Från Volvos sida menar man att varsel var oundvikligt i det här läget. Och framtiden är osäker.

– Det går inte att säga vad som kommer att hända framöver. Det är tyvärr så att det är en oerhört stor osäkerhet ute på marknaden. Det får naturligtvis konsekvenser, säger Mårten Wikforss, informationschef på Volvo, till Sveriges Radio.

På Volvo Powertrain har man försökt undvika varsel genom att införa anställningsstopp och minska på visstidsanställd personal och bemanningsföretag. Men det har inte kunnat häva nedgången. Frågan är nu vart Volvokoncernen är på väg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!