Cecilia Malmström blir ny EU-kommissionär

Regeringen har utsett EU-ministern till Sveriges nya kommissionär.


STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) har tillkännagivit att EU-minister Cecilia Malmström (fp) blir Sveriges nya EU-kommissionär. Hon efterträder därmed Margot Wallström, som lämnar när den nya kommissionen kommer på plats.

– Hon är en övertygad europé, har en gedigen akademisk och politisk bakgrund. Hon har en bakgrund som EU-parlamentariker och är en av de som kan mest om det europeiska arbetet. Hon har arbetat hårt med att förankra EU i Sverige i sitt arbete som EU-minister, sa Fredrik Reinfeldt när han motiverade regeringens beslut på en presskonferens i Rosenbad under tisdagen, skriver Svenska Dagbladet.

Det är ännu inte klart vilken portfölj som Malmström kommer att få. Reinfeldt har i samtal med kommissionens ordförande José Manuel Barroso varit tydlig med att Sverige gärna ser att hon får en så tung post som möjligt, kanske inom lagstiftning, miljö- eller utvidgningsfrågor.

– Det finns många poster som skulle vara oerhört roliga. Jag har arbetat med många olika frågor och jag tror att jag skulle kunna göra nytta på många poster, säger Cecilia Malmström, enligt Svenska Dagbladet.

Malmström kommer stanna kvar på sin ministerpost tills hon formellt tillträder som kommissionär. Det krävs också ett godkännande från Europaparlamentet.

Det var nog mer oväntat att det inte blev en moderat på posten, även om Malmström var ett hett namn. Utrikesminister Carl Bildt, exdiplomaten Ulf Dinkelspiel (m), förre moderatledaren och Riksgäldsdirektören Bo Lundgren, och biståndsminister Gunilla Carlsson (m) var andra namn som förekom i förhandsspekulationerna.

Vem som efterträder Malmström som EU-minister är något som regeringen kommer att återkomma till.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

1 timme sedan
Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.