Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I morgon börjar FRA-avlyssningen

- 30/11/2009, 13:04 -

Bertil Ericsson/SCANPIX

På Försvarets radioanstalt väntar gammal och ny personal spänt på tisdagen, då den nya FRA-lagen träder i kraft.

Nu blir spaning via kabel en del av updraget för den omdiskuterade myndigheten.

Bloggosfären har rasat, politiker gråtit i riksdagens talarstol och protesterna varit högljudda från flera håll. Ett antal ändringar föreslogs och antogs för att stärka den personliga integriteten och nu är det slutligen dags för lagen att träda i kraft.

Försvarets radioanstalt har expanderat och står redo.

– Vårt uppdrag har ju breddats och tanken är att vi ska ge utökat stöd till försvarsmakten, det är detta som kommer att ta mer resurser framöver. Det innebär också en viss teknisk omställning med kabelaccess, säger Anni Bölenius, informationschef till SvD.se.

Att det, som kritikerna menar, skulle handla om massavlyssning av vanliga hederliga medborgare avvisar hon dock bestämt.

– Vi måste söka tillstånd med tydliga motiveringar. När vi väl söker informationen är sökningen mycket begränsad och övrigt material förstörs, säger Anni Bölenius till SvD.se.

Under måndagen och tisdagen kommer protestaktioner och demonstrationer att hållas på flera håll, bland annat av piratpartiet som hela tiden varit djupt kritiska till FRA-lagen.