De är Sveriges mäktigaste

Maktens led ringlar långa, men på toppen står en ensam vinnare.


Och vinnaren är... med ring i örat och maffiasvans - finansminister Anders Borg. Sveriges mäktigaste, enligt Fokus rykande färska makthavarlista.

Finansklimatet har rört om i makthavargrytan och nedpetad på en andraplats kommer statsminister Fredrik Reinfeldt. I finansministerns släptåg.

Nyheter24 presenterar årets makthavarlista tillsammans med Fokus. Finansministern har tagit statsministerns plats från dennes "givna" förstaplacering. Och själv är Anders Borg inte särskilt förvånad och beskriver sin makt i mandat.

– I tider av ekonomisk kris blir det mycket fokus på finansdepartementet. Så på det sättet är det inte så förvånande. Ytterst har jag ett mandat från Fredrik Reinfeldt och svenska folket, säger han i en intervju med Fokus.

Heta debatter har förts om växelspelet mellan politik och marknad. Finansläget påverkar politiken och tvärtom och under finanskrisens år blir detta extra tydligt.

– Man kan tala om politikens återkomst. Inte minst har Europa visat framfötterna, vilket är mycket glädjande. I de flesta länder kliver staten fram och tar sitt ansvar.

Fokus och Nyheter24 presenterar de 100 svenskar som har mest makt att påverka Sverige. Kriterierna är mediegenomslag, formell makt, informell makt och så kallat extraordinära faktorer. Lista är visserligen inte vetenskaplig men baseras på ett poängsystem som redovisar placeringarna. Genusfördelningen på listan är fortfarande mycket ojämn vilket kan bero på att "inget revolutionerande skett på jämställdhetens område".

Makthavare.se är en uppslagsbank med hittills 600 inlagda makthavare. Den fungerar som Wikipedia - det vill säga den är användarstyrd - och växer ständigt.

Makthavarlistan:

6. Mona Sahlin (s)

14. Thomas Bodström (s)

42. Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd Stockholms läns landsting (m)

60. Prinsessan Viktoria

74. Pär Nuder, riksdagsledamot (s)

80. Bo Lundgren, Riksgälden

Ut från årets lista:

Marita Ulvskog (s) (51)

Lars Leijonborg (53)

Drottning Silvia (88)

Se Fokus videointervju med Anders Borg:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.