1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Sverige kan förbjuda sms-lån

Snart är julen här och julklappar måste handlas. Men börjar lönen sina redan nu? Har du inte råd att köpa den där saken till tjejen? Kanske behöver du pengarna snabbt, men har en betalningsanmärkning?


Ta det lugnt. Pengarna finns bara ett knapptryck bort. Än så länge.

Snart kan en reglering av marknaden nämligen vara verkställd. Justitieminister Beatrice Ask (m) ska lägga fram en promemoria före jul med förslag om hårdare kreditprövning och mer information till konsumenterna.

Och under fredagen ska sms-lånen - på initiativ av socialdemokraterna - debatteras i riksdagen.

Men kommer det betyda att färre personer skuldsätter sig? Eller kommer företagen hitta nya vägar?

Enligt juristen Jakob Heidbrink är inte regleringar rätt väg att gå. Han ifrågasätter även uppgifterna om att det endast är redan utsatta som skuldsätter sig.

Ska inte människor, som klarar av det, ha rätt att få snabba lån om de vill?

Företagen som lockar med enkla, snabba lösningar på dina ekonomiska problem har blivit allt fler. Och rapporterna om dem som utnyttjar tjänsterna ökar.

Bilden av dem som tar lånen är oftast personer som har det svårt ekonomiskt, unga människor eller ensamstående föräldrar. Men ett av de största sms-låneföretagen - Folkia - håller inte med.

– Vår målgrupp är inte alls de ekonomiskt svaga. Det är helt normala människor som ofta bor i hyrt boende, de har en medelålder på 35 år och har 250000 kronor i årsinkomst, säger Folkias vd Per Spångberg till Expressen.

Men den evige konsumentupplysaren och journalistprisvinnaren Sverker Olofsson kräver att "sms-lånen stoppas!" Och för ett tag sedan krävde också Sveriges Konsumenter  ett förbud mot sms-lån.

– De här lånen har förstört mitt liv. De har begravt mig. Jag har förlorat allt, min fru och mina barn. Jag vet inte vad som hände, jag vaknade upp efter ett halvår och hade hur mycket skulder som helst, säger en av de 17 personer som organisationen Sveriges Konsumenter intervjuat.

Samtidigt påstår juristen Jakob Heidbrink att ett förbud endast skulle döda budbäraren - inte budskapet

– Jag tycker att politiker har ett ansvar. Det här handlar egentligen inte om sms-lån. Problemet går mycket djupare än så. Men det är enkelt att göra en politisk sak av att regelera sms-lånemarknaden, säger Jakob Heidbrink till Nyheter24.

Enligt Heidbrink bör politikerna i stället diskutera själva överskuldsättningen.

– Nu är det sms-lånen som är i ropet. Men finns det någon som faktiskt gjort en seriös studie och ringat in dem som verkligen drabbas. Sveriges konsumenter har intervjuat 17 personer och utifrån det ska man alltså få en bild av hur "farligt" detta är.

En reglering av sms-lånen kan inte bara bygga på lagstiftning eller regleringar, anser Heidbrink.

– Nej, det här problemet måste diskuteras utifrån människors syn på privatekonomi. Det är inte ett juridiskt problem utan ett kulturellt. Exempel på åtgärder är till exempel att införa privatekonomi som ett obligatoriskt skolämne. Eller tidsbegränsa ekonomiska konkurser.

Men bör inte sms-låneföretagen ta ett ansvar på något sätt?

– Det skulle inte förändra det problem som är det som egentligen bör diskuteras. Sms-lånen är inte "farligare" än kredikortslånen eller andra lånefällor som alltid har funnits.

– Jag är rätt säker på att det inte kommer att bli bättre för ensamstående Ylva med fem barn om sms-lånen förbjuds. Det kommer snart att komma ett nytt sätt att skuldsätta sig effektivt och grundligt, säger Heidbrink till Nyheter24.

Men politikern Ardalan Shekarabi (s) håller inte med Jakob Heidbrink.

– Självklart behövs det någon form av regleringar för sms-lånen. Det är alldeles för enkelt och går för fort att skuldsätta sig genom dessa lån, säger Shekarabi till Nyheter24.

Vad behövs göras?

– Införa kreditprövning hos de som lånar. Fler restriktioner för de som tar lånen.

Själv skulle Shekarabi helst se ett totalförbud mot sms-låneföretagen.

Enligt ett av de största sms-låneföretagen - Folkia - är deras målgrupp människor i medelåldern med en god inkomst. Och juristen Jakob Heidbrink påstår att det inte finns någon seriös forskning som visar att det till stor del är de ekonomiskt utsatta som drabbas av skuldfällorna. Håller du med?

– Nej, verkligen inte. Det finns mycket statistik och forskning som visar att det ofta är de ekonomiskt utsatta som drabbas. Jag ser heller ingen anledning till varför människor med god ekonomi skulle ta lån med flera tusen procents ränta.

 

 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.