Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Partiledare tar över samtal

- 14/11/2008, 14:39 -

S, v och mp kan inte komma överens. Nu tar partiledarna över samtalen. (TT)

De tre oppositionspartiernas förhandlare har inte förmått ena sig om det ekonomiska regelverket. Partiledarna tar nu över diskussionerna om ett eventuellt trepartisamarbete.

– Det är väl värt att ta ett snack alla tre, sedan får vi se vart det leder, säger socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

Hon uppger att det "inte är helt sant" att de ekonomisk-politiska talespersonerna inte kommit någon vart i sina diskussioner utan betecknar samtalen som "konstruktiva".

Även socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros förnekar att den senaste veckans samtal har varit resultatlösa.

– Vi har kommit väldigt långt i våra samtal och nu ska vi rapportera till partiledarna, säger han.

– Vi har kommit närmare varandra. Förståelsen för att ha en ansvarsfull ekonomisk politik finns också hos vänsterpartiet.

Från vänsterpartiets håll har man upplevt socialdemokraterna som mer tillmötesgående än miljöpartiet. Enligt partiets ekonomisk-politiska taleskvinna Ulla Andersson så fanns det i arbetsgruppen ett utkast till underlag som skulle lämnas över till partiledarna. I det utkastet togs, enligt Andersson, inte bara synen på det ekonomiska regelverket upp, utan också vissa övergripande mål för den politik en rödgrön regeringen skulle föra.

– Vi är beredda att jobba utifrån utgiftstak och överskottsmål. Det finns inga frågetecken kring att vi ska ha sunda statsfinanser, säger hon.

– Till det vill vi koppla mål om ökad sysselsättning, utbyggd välfärd och en hållbar utveckling.

När arbetsgruppen träffades i torsdags blev dock beskedet från de andra två partierna, enligt Andersson, att man inte hade något mandat för att diskutera politikens innehåll.

– Vi hade samtalat om detta ett antal timmar, därför blev jag förbluffad när Östros sade att han inte hade mandat att diskutera sådana frågor, säger Ulla Andersson.

I utkastet till underlag, som enbart lästs upp för Ulla Andersson, fanns även resonemang med om varför utgiftstak och överskottsmål måste finnas. Men att även skriva under på de övriga två partiernas försvar för det ekonomiska ramverket var dock att gå för långt, enligt henne.

Miljöpartiets Mikaela Valtersson anser att det är för tidigt att diskutera politikens innehåll. Det får, enligt henne, vänta tills partierna är överens om att samarbeta.

Valtersson är kritisk till att vänsterpartiet försökt koppla ett accepterande av ramverket för den ekonomiska politiken till politikens innehåll.

– För vår del är det väldigt viktigt att följa budgetlagarna och att det är ordning och reda i ekonomin, det är inget man förhandlar om, säger hon.

Skrivet av: